Logo
  • Nieuws
  • 15 september 2017
  • Bron: ManPower

Vier dagen werken is het nieuwe fulltime dienstverband

Van de Nederlandse werknemers noemt 36 procent de mogelijkheid tot thuiswerken het belangrijkste onderdeel van flexibiliteit op de werkvloer. 46 procent van de Nederlandse werknemers noemt flexibiliteit vanuit de werkgever als een van de drie belangrijkste voorwaarden om wel of niet voor een baan te kiezen.

Beeld Vier dagen werken is het nieuwe fulltime dienstverband

Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van ManpowerGroup Solutions onder 14.000 werknemers, naar flexibiliteit op het werk.

De belangrijkste vorm van flexibiliteit is de mogelijkheid tot parttime of fulltime thuiswerken, zo geeft ruim een derde van de ondervraagden aan. Andere vormen van flexibiliteit waar waarde aan wordt gehecht, zijn:
2. Het zelf kunnen inplannen van de werkweek (21 procent)
3. Flexibele aankomst- en vertrektijden (14 procent)
4. Kortere werkweek met minder werkdagen maar met langere werktijden per dag (13 procent)
5. Verlof om zorgredenen (6 procent) 
6. Mogelijkheid tot langdurig onbetaald verlof/sabbatical (5 procent)
7. Mogelijkheid tot langdurig betaald verlof (5 procent)

Flexibele aankomst- en vertrektijden

Slechts 14 procent van de ondervraagden vond flexibele aankomst- en vertrektijden de belangrijkste vorm van flexibiliteit vanuit de werkgever. “Opvallend, aangezien je wereldwijd een percentage ziet van 26 procent, bijna twee keer zo hoog. Dit terwijl we een behoorlijke filedruk kennen in Nederland tijdens de spits, maar klaarblijkelijk hechten we alsnog aan de 9- tot 5-baan en kunnen we uit de voeten met de mogelijkheid tot thuiswerken.”

Vrouwen flexibeler dan mannen

Hoewel de (Nederlandse) vrouw traditioneel gezien meer waarde hecht aan flexibiliteit dan mannen, neemt de behoefte aan flexibiliteit onder mannen toe. 56 Procent van de vrouwen vindt het een van de drie belangrijkste voorwaarden voor een baan, tegenover 44 procent van de mannen in Nederland. “Steeds vaker wil ook de man bijvoorbeeld een kortere werkweek, thuiswerken of verlof opnemen”, aldus Hagoort. “Niet alleen vanuit ouderschapsperspectief, maar ook omdat de behoefte groeit om, naast werk alleen, vrije tijd flexibel in te delen. Standaard fulltime werken is niet altijd meer zo standaard.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.