Logo
  • Blog
  • 15 februari 2022

Heeft intrekking van het thuiswerkadvies arbeidsrechtelijke gevolgen?

Afgelopen dagen werd er volop bericht dat volgende week het thuiswerkadvies waarschijnlijk komt te vervallen. Maar wat zegt dit eigenlijk? Heeft intrekking van het thuiswerkadvies arbeidsrechtelijke gevolgen?

In de huidige wetgeving bestaat geen absoluut recht op thuiswerken. Op grond van artikel 2 lid 6 Wet flexibel werken “overweegt de werkgever het verzoek van de werknemer om aanpassing van de arbeidsplaats en pleegt hij overleg met de werknemer indien hij het verzoek afwijst”. That’s it!

De kantonrechter Nijmegen oordeelde in juni 2020 dat het thuiswerkadvies (slechts) een algemeen geformuleerd overheidsadvies is waaruit werknemer geen recht op thuiswerken kan putten.

Dit was de eerste van de tot nu toe (slechts) 7 gepubliceerde uitspraken die betrekking hadden op thuiswerken tijdens corona.

Ondertussen is het wetsvoorstel 'Wet werken waar je wilt', ondanks het kritische advies van de afdeling advisering van de Raad van State, nog steeds aanhangig. De initiatiefnemers pasten wel het een en ander aan.

Een plenair debat is geagendeerd voor week 10

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.