Logo
  • Nieuws
  • 12 september 2016

De valkuilen van Individuele Keuzebudgetten

Steeds meer organisaties kiezen voor de invoering van een Individueel Keuzebudget (IKB of PKB) en bieden daarmee keuzemogelijkheden in arbeidsvoorwaarden. Medewerkers krijgen hierdoor steeds meer regie en eigen verantwoordelijkheid. Maar kunnen en willen ze dat wel? Of leidt dit vooral tot steeds meer keuzestress? ‘Goed communiceren en het ter beschikking stellen van een keuze-tool is essentieel’

Beeld De valkuilen van Individuele Keuzebudgetten

Individualisering, flexibilisering en keuzevrijheid zijn maatschappelijke trends die op steeds meer vlakken doorwerken, zo ook op het gebied van arbeidsvoorwaarden. En daar zijn meerdere redenen voor.

Tevredenheid

Marc van Wijk, directeur en mede-oprichter van Iselect, een bureau dat branches en organisaties ondersteunt bij de ontwikkeling en implementatie van moderne arbeidsvoorwaarden: “Door te werken met een Individueel keuzebudget wordt individueel maatwerk mogelijk. De arbeidsrelatie wordt volwassener doordat de verantwoordelijkheden voor keuzes daadwerkelijk bij medewerkers wordt neergelegd en er kan door HRM daadwerkelijk invulling gegeven worden aan leeftijdsbewust personeelsbeleid. Last but no least neemt de beloningstevredenheid toe.
Individuele keuzebudgetten worden steeds meer opgenomen in vernieuwende cao’s. Sociale partners (werkgevers en werknemers) zien een instrument waarmee (letterlijk) afgerekend kan worden met allerlei (exotische) regelingen uit het verleden, waarmee op een goede manier (deel-)cao’s kunnen worden samengevoegd en waarmee de tevredenheid over de cao toeneemt. “

Valkuilen

Maar die tevredenheid is niet gegarandeerd. Van Wijk: “Wanneer de ontwikkelingen zich doorzetten is het de verwachting dat er steeds meer vormen van keuzebudgetten naast elkaar gaan ontstaan (denk daarbij aan budgetten gericht op opleidingen, employability, vervoersmobiliteit, vitaliteit, etcetera). Daarnaast zullen de keuzemogelijkheden (per keuzebudget) worden uitgebreid. Informatie overload en keuzestress liggen dan op de loer. Keuzestress ontstaat voor een belangrijk deel door verlies-aversie. Kort gezegd betekent dit hoe meer keuzemogelijkheden, hoe meer onzekerheid (en uiteindelijk stress) of wel de juiste keuze is gemaakt.”

Communiceren

“Bedrijven zijn soms zo druk bezig met de administratieve kant van de zaak dat de impact op medewerkers wordt vergeten. Goed communiceren en het ter beschikking stellen van een keuze-tool is essentieel, zeker voor middelgrote en grote organisaties. Hiervoor is een belangrijke rol weggelegd voor HRM. Branches zouden hun leden collectief goed moeten ondersteunen. Er zijn branches die dit doen, maar ook branches die dit naar mijn mening laten liggen.”

Marc van Wijk is spreker tijdens het HR Arbeidsvoorwaarden Congres van HR Academy. Hij geeft tijdens het congres een korte schets van de laatste ontwikkelingen en gaat aan de hand van diverse voorbeelden en ervaringscijfers in op de consequenties voor medewerkers, werkgevers en HR-professionals.

HR Academy - Kennis op niveau! HR Academy is er speciaal voor HR-professionals en functionarissen met personeelsverantwoordelijkheid. Want we hebben ons helemaal gespecialiseerd in kennisopleidingen op het gebied van human resources management. We weten hoe breed dat speelveld is en we kennen de veelheid aan onderwerpen waarvan je op de hoogte moet zijn. Daarom helpt HR Academy je om in jouw dagelijkse praktijk effectief te zijn en te groeien in je vak. Daarvoor bieden we je hoogwaardige opleidingen om je kennis op niveau te brengen én te houden. Van wet- en regelgeving tot strategie en beleid.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.