Logo
  • Nieuws
  • 9 december 2020
  • Bron: AWVN

ANWB voert als eerste ‘waarjewerkt-budget’ in

De ANWB heeft de eerste cao afgesloten waarin een ‘waarjewerkt-budget’ is opgenomen. Afhankelijk van waar ze die dag werken, thuis of op locatie, krijgen ANWB-medewerkers een vergoeding uitgekeerd.

Beeld ANWB voert als eerste ‘waarjewerkt-budget’ in

Medewerkers krijgen tot op heden een vaste maandelijkse vergoeding voor woon-werkverkeer en wie op minder dan 10 kilometer afstand van zijn werk woont, ontvangt geen vergoeding. "In de nieuwe situatie gaan we alle daadwerkelijk afgelegde kilometers vergoeden," aldus Jan Jaap Krijtenburg, manager compensation & benefits bij ANWB, op de website van werkgeversvereniging AWVN. "Welke reiswijze je daarbij kiest, maakt niet uit. Dus je krijgt ook een vergoeding voor lopen of fietsen naar je werk. Omdat we die vormen van vervoer willen stimuleren, is de vergoeding daarvan 1,5 keer zo hoog als voor de auto. Ook subsidiëren we de aanschaf van een fiets. En als je auto rijdt, stimuleren we de overstap naar elektrisch, door analoog aan de subsidieregeling van de overheid 1.000 euro extra subsidie te geven. Op dagen dat je thuiswerkt, krijg je daar een vergoeding van 2 euro voor, zoals het Nibud heeft berekend."

'Waar je werkt' vormt het uitgangspunt in de nieuwe situatie. Krijtenburg: "Je start voortaan de dag met: wat ga ik vandaag doen? En moet ik daarvoor naar mijn werk toe? Afhankelijk van je werkzaamheden, kies je je reiswijze, of je besluit thuis te werken. Bij de wegenwacht en in de winkels speelt dit niet, maar het overige personeel kan die afweging wel maken. Voor sommige medewerkers leidt dit nieuwe beleid misschien tot een lagere vergoeding, maar daar staat tegenover dat ze, door thuis te werken, die kilometers ook niet meer maken. Dat het nieuwe mobiliteitsbeleid met volle medewerking van de vakbonden en de ondernemingsraad integraal is vastgesteld, zegt mij dat het een stevige verbetering is ten opzichte van de oude situatie."

Momentum

Volgens Krijtenburg biedt de coronacrisis werkgevers het momentum om je eigen mobiliteitsregeling goed tegen het licht te houden. "Passen eerder gemaakte afspraken nog wel bij de huidige tijd? Zoek uit wat bij jouw bedrijf past, wat medewerkers zouden waarderen en wat betaalbaar is. Wij waren bij ANWB al langer met dit thema bezig en hadden dit mobiliteitsbeleid ook gekregen zonder de uitbraak van het coronavirus. Maar de huidige crisis vormt een heel goed aanknopingspunt om thuiswerken integraal onderdeel te maken van jouw visie op mobiliteit."

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.