Logo
  • Achtergrond
  • 17 december 2015
  • Toine Al
Exclusief artikel

Vast en flex, op zoek naar het optimum

De flexibele medewerker wordt steeds belangrijker voor organisaties. Maar voor de regelgeving en het meeste HR-beleid is ‘vast’ nog steeds de norm. Inmiddels stijgt het onderwerp op de directieagenda, bijvoorbeeld bij ABN AMRO. Kortom, de hoogste tijd voor nieuw beleid.
Beeld Vast en flex, op zoek naar het optimum

Vrijwel iedereen is het er over eens dat de flexibilisering van de arbeidsmarkt nodig is om de Nederlandse economie concurrerend te houden. Maar de ontwikkeling ervan dreigt te ontsporen, waarschuwt onder anderen Paul Boselie, hoogleraar strategisch HRM aan de Universiteit van Utrecht. “De inzet van flexibel personeel is te veel gedreven vanuit het creëren van aandeelhouderswaarde. Dat gaat ten koste van sociale waarde-creatie. Bedrijven verliezen binding met hun werknemers door zo snel te flexibiliseren.”
Een steeds groter deel van de benodigde functies zijn werkgevers in de afgelopen 15 jaar gaan invullen met flexibele arbeidscontracten. Mondiaal gezien behoort Nederland daarin tot de absolute koplopers. Al bijna 33 procent van de beroepsbevolking werkt volgens UWV-cijfers in flexibele arbeidsrelaties. TNO verwacht zelfs dat de ‘flexibele schil’ van organisaties de komende vijf jaar doorgroeit naar gemiddeld 30 procent. Daarmee groeit de afhankelijkheid van tijdelijke medewerkers, uitzendkrachten, gedetacheerden en zzp’ers. Die zijn steeds vaker te vinden op

Verder lezen?

U kunt dit artikel helemaal lezen als u bent geregistreerd en ingelogd.

Gratis registreren

Krijg toegang tot exclusieve content
Registreren

Inloggen

Log in met uw e-mailadres en wachtwoord
Inloggen

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.