Eind januari berichtte de pers over drastische HR-veranderingen bij IT-gigant IBM. Zij had plannen om het wereldwijde aantal vaste werknemers sterk terug te dringen en de rest in te huren als zelfstandige professional (zp’er). Het idee achter de enorme reorganisatie was om flexibeler te worden en sneller op- en af te kunnen schalen mocht dit nodig zijn. Hoewel de plannen momenteel nog worden uitgewerkt, laat het wel een ontwikkeling zien die het begin is van een heel nieuwe HR-aanpak.
De waarde van workforce planning wordt nog vaak onderschat. Maar om het belang van workforce planning te benadrukken hebben sommige landen, bijvoorbeeld Frankrijk een wettelijke verplichting de zogeheten ‘Gestion Prévisionnelle Emploi Compétence’ om workforce planning te stroomlijnen binnen organisaties.
Strategische personeelsplanning draait niet langer om het matchen van mens en functie maar om het matchen van mens en passie. Waar men vroeger op zoek ging naar de baan voor het leven, is nu de passie van het moment leidend. We zien een verschuiving van lange termijn naar leven in het Nu met als gevolg meer tijdelijke dienstverbanden, start-ups en snelgroeiende ondernemingen.
Softwaresystemen voor personeelsbeheer worden steeds professioneler en bieden steeds meer functionaliteit als het gaat om talentmanagement. Ook als het gaat om de techniek bieden de pakketten steeds meer mogelijkheden, zoals de toegankelijkheid van het systeem op mobiele apparaten. Qua functionaliteit voor strategische personeelsplanning schieten de bestaande HRM-systemen in het algemeen echter tekort. Dit blijkt uit onderzoek van KPMG naar HRM-systemen die op de Nederlandse markt beschikbaar zijn.
Hoe ziet het toekomstige personeelsbestand eruit en hoe is het anno 2020 met flexibele arbeid gesteld? Om op deze vragen antwoord te vinden en de nodige inzichten in de huidige sourcingaanpak van een aantal grote organisaties te krijgen, kwamen experts op het gebied van sourcing, inkoop en recruitment bijeen.
Er moet blijvend geïnvesteerd worden in vernieuwing van de Nederlandse maakindustrie om werkgelegenheid op het niveau van middelbaar opgeleiden te creëren. Tot deze conclusie komt CNV voorzitter Maurice Limmen.
De Nederlandse werkloosheid is opgelopen van 3,1 procent in 2008 naar meer dan 7 procent in 2014. Maar maximaal 13 procent van de werkloosheid hangt in 2014 samen met mismatch tussen sectoren aldus het Centraal Planbureau (CPB).
Elke organisatie is weer anders en dat geldt ook voor mensen. Vijf tips voor ondernemers over de HR-kant van Het Nieuwe Werken.
Veel werknemers zitten vast in hun baan en zijn ongelukkig, betoogde hoogleraar Aukje Nauta van de Universiteit Amsterdam recentelijk. Medewerkers zijn ongelukkig maar durven uit angst, bijvoorbeeld voor baanverlies, geen keuze voor ander werk te maken. Het is geen kleine groep waarover we het dan hebben. Recent deed uitzendorganisatie Unique onderzoek onder ruim drieduizend medewerkers en daaruit bleek dat 42 procent van hen onmiddellijk een andere baan gaat zoeken zodra de economie weer aantrekt. Zou dat betekenen dat Nederlandse werkgevers het zo slecht doen en dat hun HRM beleid verre van optimaal is?
Flexibele(r) organisaties vragen meer van mensen maar geven ook meer ruimte voor ontwikkeling