Bedrijven blijven werven en kandidaten blijven op zoek naar een nieuwe baan. Het soort banen waar vraag naar is, verschilt echter wel. Uit data van Robert Half blijkt dat er ten opzichte van het voorgaande jaar zo'n 10% meer vaste functies worden aangeboden. Er is een daling te zien in het aantal tijdelijke vacatures (daling van 18%), maar tegelijkertijd zijn bedrijven meer bereid om functies met tijdelijke contracten om te zetten in vaste posities (137%).
Werkgevers trekken alle registers open om nieuwe medewerkers aan te trekken en zittende te behouden. Vooral financiële middelen worden ingezet. Over de gevolgen van hun onderlinge concurrentie maken werkgevers zich grote zorgen zo blijkt uit onderzoek onder 415 werkgevers van werkgeversvereniging AWVN. Andere, op de lange termijn gerichte krapteoplossingen die daarom nodig zijn, zijn onder meer arbeidsbesparende technologie, meer uren werken per persoon en inclusiever werven.
De trend van het almaar stijgende aantal openstaande vacatures in Nederland is aan het afzwakken, nadat begin dit jaar nog een recordniveau werd bereikt. Dat meldt vacaturesite Indeed, naar eigen zeggen de grootste vacaturesite van Nederland. Het vacatureniveau ligt nu zelfs lager dan eind 2022. Dat kan bijvoorbeeld komen door de economische onzekerheid waardoor bedrijven voorzichtiger zijn geworden met het aannemen van nieuw personeel. Wel blijft de vraag groot.
Zoek niet langer. Vraag een gepensioneerde of hij of zij weer aan de slag wil en grote kans dat je er een goede arbeidskracht bij hebt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er ongeveer 200.000 mensen tussen de 65 en 80 jaar zijn die met de juiste prikkels weer in de richting van de arbeidsmarkt zijn te bewegen.
Ook in 2023 blijft de krappe arbeidsmarkt een heikel punt voor werkgevers: maar liefst twee derde ervaart veel moeite met het vervullen van vacatures. Hoe zorg je dat je hier tussenuit springt en de juiste kandidaat vindt? Ontdek 4 hacks om slimmer te werven tijdens het gratis webinar op 20 april!
Hoe bereik je met je wervingscampagne ook daadwerkelijk je doelgroep in deze krappe arbeidsmarkt? Drie employer branding-specialisten vertellen over de campagnes die hen zjin opgevallen en waarom.
Werkgevers die worstelen met vacatures kunnen niet zonder kennis van online werven. Hoe je talent aantrekt via sociale platforms als LinkedIn, Facebook en Instagram weet Vincent Roders, online marketingspecialist en docent van de training Werving en selectie met social media: 'Je moet ze met een paar woorden kunnen triggeren.'
De arbeidsmarktkrapte is nog niet voorbij. Wel is er sprake van iets meer beweging op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd neemt de vraag naar arbeid toe en worden mensen steeds vaker benaderd voor ander werk: de sourcingsdruk bereikte opnieuw een record. Dit en meer blijkt uit de arbeidsmarktcijfers van Intelligence Group. 'Economische tegenwind zorgt er momenteel niet voor dat die geest terug in de fles gaat en werkgevers zullen eerder een stapje bij moeten zetten op de arbeidsmarkt.'
Wie hoopt dat een vacature goed informeert over wat een werkgever te bieden heeft, komt vaak bedrogen uit. Veel vacatures zijn vaag over de hoogte van het salaris, de duur van een contract, de scholing of het aantal vakantiedagen. In werkelijkheid spelen vacatureteksten dan ook nauwelijks in op de behoefte van werkzoekenden. Een gemiste kans, zo concludeert de uitzendkoepel NBBU.
Er zijn verschillende modellen voor onboarding die organisaties kunnen gebruiken om nieuwe werknemers kennis te laten maken met het bedrijf. Het Engelse vakblad HR Review onderscheidt er vier, en geeft van elk model de voor- en nadelen.