Big Data gaat de komende jaren binnen HR een enorme vlucht nemen. Daar zijn de kenners het over eens. We zullen data steeds beter leren begrijpen, waardoor organisaties efficiënter en gerichter kunnen zoeken. Het analyseren en koppelen van data gaat de HR-professional helpen bij werving en talentmanagement. Maar dit besef lijkt bij veel HR-afdelingen nog niet doorgedrongen. Een gemiste kans zeggen experts. Het is volgens hen belangrijker om de aandacht te richten op Big Data dan op bijvoorbeeld de inzet van social media, een middel dat wél wijdverbreid wordt ingezet.
Het overgrote gedeelte van de Nederlandse organisaties (74 procent) heeft nog geen mobiele recruitmentstrategie, maar geeft aan dat dit in 2014 wel belangrijker wordt dan het in 2013 was. Voor ruim een derde van de ondervraagde HR-professionals en recruiters wordt mobiel een focuspunt in 2014, ten opzichte van een kwart in 2013. Daarnaast geeft ruim 60 procent van de ondervraagden aan dat zijn/haar organisatie binnen drie jaar een mobiele recruitmentstrategie heeft. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group onder 121 HR-professionals en recruiters voor de Stichting123Mobile.
In deze economisch moeilijke tijden kijken bedrijven nadrukkelijk naar hun kosten en naar mogelijkheden om daarin te kunnen snijden. Steeds vaker komt daarbij ook de expat in beeld. U weet wel: die dure medewerker die u voor een paar jaar naar de andere kant van de wereld heeft gestuurd om daar uw business te runnen.
Er zijn organisaties die het volgende beweren : 20% van de medewerkers functioneert onvoldoende, 60% voldoet en 20% blinkt uit.
Bent u die crisis ook zo zat? Al die sombere berichten, faillissementen, ontslagen en andere ellende? Er zijn écht schrijnende gevallen hoor. Het wordt de hoogste tijd dat het kabinet eens gaat regeren. In Duitsland gaat het al langere tijd beter, evenals in de meeste Europese landen. Nederland is zo ongeveer het slechtste jongetje van de klas. Hoe dat komt? Omdat men niet regeert. ‘Mutti’ Angela (Merkel) heeft in 2009 al drastische, voor sommigen zeer pijnlijke overigens, maatregelen genomen. Vervelend, maar wel daadkrachtig, duidelijk en effectief. En, ze draaien weer.
Het merendeel van de werknemers bevindt zich niet tot nauwelijks op social media tijdens hun werk, blijkt uit onderzoek van Jobbird.com. Dit terwijl het juist van meerwaarde kan zijn.
Werkgevers in Nederland blijven voor het zesde achtereenvolgende kwartaal somber over de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit cijfers uit de Arbeidsmarktbarometer van Manpower. Een positieve uitzondering zijn de werkgevers in de bouw.
Vandaag loopt een vijftiental mannelijke sollicitanten al voetballend hun sollicitatieprocedure bij adviesbureau &samhoud door. “Onze ervaring is dat mannelijke voetballers en vrouwelijke hockeyers het beste bij ons passen”, aldus Salem Samhoud. “Nu er een overschot aan talent op de markt is krijgen wij veel sollicitaties binnen en kunnen we dus op een zeer selectieve manier selecteren.”
Een netwerk van zes universiteiten onder aanvoerderschap van de Universiteit van Amsterdam en een aantal bedrijven heeft met het project EDUWORKS een subsidie van 3,6 miljoen euro verworven in het Europese Marie Curie-programma. Doel van het project is meer inzicht krijgen in de mechanismen achter matching tussen individu, onderwijs en arbeidsmarkt. EDUWORKS moet leiden tot een gezamenlijk Europees onderzoeks- en trainingsprogramma. Het onderzoek wordt deels uitgevoerd in de private en publieke organisaties uit het netwerk.
Het ministerie van SZW heeft een ‘menukaart’ gepubliceerd met suggesties voor werkgeversorganisaties en vakbonden om werknemers in de sector aan de slag te helpen. Minister Asscher heeft hiervoor 600 miljoen beschikbaar gesteld.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling