Logo
  • Persbericht
  • 5 januari 2023
  • Visma Nmbrs

Nmbrs maakt kerstfilm voor medewerkers. Met een boodschap voor andere bedrijven: bezuinig zelfs in een recessie niet op je mensen.

Amsterdam, 5 januari 2023 - Bedrijven in binnen- en buitenland zetten het mes in hun personeelsbestand om zich te weren voor economisch zwaar weer. HR- en salarissoftwarebedrijf Visma Nmbrs pleit voor een strategie die daar haaks op staat: waardeer je medewerkers en investeer in ze! Dat loont, óók in een recessie. Met kerst gaf Nmbrs al haar medewerkers een projector cadeau. In de bijbehorende ‘actiefilm’ wordt de werknemer op het schild geheven. Misschien was Nmbrs-oprichter en -CEO Michiel Chevalier in zijn rol als Hollywood superheld nog wat roestig, maar het is de boodschap die telt.

Beeld Nmbrs maakt kerstfilm voor medewerkers. Met een boodschap voor andere bedrijven: bezuinig zelfs in een recessie niet op je mensen.

De uitwerking was ludiek: een karikatuur van een Hollywood-actiefilm, met Nmbrs-CEO Michiel Chevalier als superheld die opkomt voor verwaarloosde werknemers over heel de wereld. ‘Salaryman’ spoort je shitty baas op, bant hebzucht uit en betaalt je het salaris dat je verdient. Want “bedrijven barsten van de helden,” aldus de voice-over.

Het kostte drie weken en een boel geld om de film te maken. “De jaarlijkse kerstfilm is een blijk van onze waardering voor alle Nmbrs-medewerkers,” zegt Chevalier. “Daar stoppen we ieder jaar veel tijd en energie in. Onze medewerkers kijken er inmiddels echt naar uit en spelen ook verschillende rollen in de film.”

Nmbrs-medewerkers kregen niet alleen de trailer als kerstcadeau, maar ook allemaal een Samsung Freestyle Projector.

De explosies, dreigende antagonist en andere knipogen naar actiefilms daargelaten, achter de film gaat een serieuze boodschap schuil, waarmee Nmbrs nu ook graag naar buiten treedt.

Chevalier: “Waardeer je medewerkers, investeer in ze, ook in tijden van recessie. Je kunt op van alles bezuinigen, maar bezuinig niet op je medewerkers. Zij zijn je belangrijkste kapitaal, het succes van je bedrijf is van hen afhankelijk.”

Bekijk de video hier.

De aanleiding: massaontslagen door recessie

Financieel analisten voorspellen een flinke recessie. En bedrijven reageren daar op, in Nederland en daarbuiten met: massaontslagen. Het Nederlandse bedrijf ‘MessageBird’ ontslaat een derde van het personeel . Sendcloud - ook in Nederland gevestigd - ontslaat tien procent . Amerikaanse (tech)bedrijven zetten de toon met hoeveelheid ontslagen.

“Hoewel de reactie begrijpelijke is, is het een extreme,” zegt Chevalier, die de massaontslagen met afgrijzen aanziet. “Het is bovendien kortzichtig. Na een recessie kost het veel tijd en geld om mensen weer aan te trekken. Daarbij heb je het vertrouwen geschaad van de mensen die je graag aan je wil binden. Die weten nu dat als het even tegenzit, ze eruit vliegen.”

Het bewijs: afgenomen moraal, moeizaam herstel en reputatieschade

Diverse onderzoeken tonen aan dat het snijden in het personeelsbestand met zwaar weer een slechte strategie is.

  • Bedrijven die in een recessie flink bezuinigden op personeel krabbelden nadat de storm is gaan liggen veel moeizamer op dan bedrijven die andere overlevingsstrategieën kozen. (HBR, 2010 )
  • Het beste tegengif voor een recessie is besparen en investeren tegelijk. Besparen voor het nu (overleven), investeren voor morgen, want recessies gaan een keer voorbij. De bedrijven die daar een balans in vinden, doen het na een recessie het best. Vooral het efficiënter maken van processen levert besparingen op. (HBR, 2010)
  • Een belangrijke oorzaak van tegenvallende resultaten na massaontslagen is een afnemend intern moraal. Als medewerkers moeten vrezen voor hun baan, levert dat stress op, wat hun prestaties drukt. Werknemers van bedrijven die bij tegenspoed niet gelijk mensen ontslaan, waarderen die toewijding van het management en presteren beter. Ze zijn creatiever, ook in het vinden van kostenbesparingen. (HR, 2010)
  • Massaontslagen leiden tot reputatieschade, zowel bij het huidige, overgebleven personeel als bij nieuw aan te trekken talent. Wat mensen in hun huidige baan het belangrijkst vinden, is baanzekerheid. En op twee: financiële stabiliteit. (Randstad, 2022 )
  • Hoewel mensen ontslaan op korte termijn kosten bespaart, kost het veel tijd en geld om mensen na een recessie weer aan te nemen. Bedrijven lopen het risico te laat op te schalen, vooral als het aantrekken van mensen moeilijker en duurder blijkt dan verwacht. (HBR, 2010)
  • Werknemers vinden salaris en benefits belangrijk, maar ze willen vooral gewaardeerd worden door hun werkgever. Een gebrek aan waardering staat in de top 3 redenen bij het opzeggen van een baan. (McKinsey, 2020 en 2021)
  • Bezuinigen kan noodzakelijk zijn, maar doe dat dan door processen efficiënter te maken. Dat is een “topprioriteit voor HR”. (Boston Constulancy Group ) Met cloudoplossingen zoals die van Nmbrs kun je salarisadministratie- en HR-processen automatiseren en stroomlijnen.

Waarom Nmbrs op de grote trom slaat

Nmbrs-oprichter en -CEO Michiel Chevalier over waarom Nmbrs deze boodschap nu graag verspreidt: “Dit is de reden waarom wij Nmbrs zijn begonnen. Bedrijven zijn gewend om klantgericht te werken, de eigen medewerkers zijn weleens het ondergeschoven kindje. We zijn er van overtuigd dat als je hen net zo goed bedient en gelukkig maakt als je klant, het complete bedrijf naar een hoger plan wordt getrokken. Daarom zijn we goede HR- en salarissoftware gaan bouwen.”

Chevalier weet ook wel dat goede software alleen medewerkers niet gelukkig maakt. “Je hebt een werkgever nodig die in je investeert en je waardeert. Dat is de basis. Software helpt. Waar vroeger machines het belangrijkste kapitaal voor bedrijven waren, is dat tegenwoordig het personeel.”

“Elke HR-professional start zijn carrière uit interesse voor mensen, niet voor administratie. Maar als je tijd bespaart met slimme software, win je tijd voor menselijke zaken. De administratieve rol van HR verschuift steeds meer naar de achtergrond, waardoor er ook meer focus is op strategie en mens. Door werkprocessen te versimpelen, verbeteren en vooral efficiënter in te richten, kan je eindelijk aan de slag met zaken die je bedrijf vooruit helpen. Laat een recessie je daar niet van afleiden.”

Contactpersoon voor de pers

Visma Nmbrs
Press contact
Cécile Muller
Email: cecile.muller@visma.com

Over Nmbrs:

Visma Nmbrs is een HR- en salarisoplossing die organisaties in staat stelt met minimale inspanning de best mogelijke service te bieden voor zowel de administratie als de medewerkers. Door middel van een sterk personeelssysteem volledig geïntegreerd in de workflow gestuurde salarissoftware kun je niet alleen de salarissen veel efficiënter verwerken, maar houd je ook grip op alle HR-processen. Met een levendig team gebruiken wij deze basis om voort te bouwen aan onze missie: de beste online HR- en payroll software te ontwikkelen voor niet alleen de Nederlandse markt maar ook ver daarbuiten.

Sinds 2020 is Nmbrs onderdeel geworden van de Visma-familie om onze ambities nog sneller te kunnen realiseren.

Bronnen:

1. NOS, 2022
2. LinkedIn-post Rob van den Heuvel, 2022
3. Crunchbase, 2022
4. Harvard Business Review, 2010
5. Randstad, 2022
6. McKinsey & Company, 2020 en McKinsey & Company, 2021
7. Boston Consultancy Group, 2021

 

Nmbrs is een internationaal HR & Payroll platform dat ondersteuning biedt bij alle bijbehorende processen. Hierbij betrek je werknemers, zodat je een optimale HR-dienstverlening biedt met een minimale inspanning.