Veel landen worden op dit moment geconfronteerd met een hoge, stijgende werkloosheid, in combinatie met een chronisch tekort aan hooggeschoold personeel. In Nederland is echter nauwelijks sprake van deze 'talent mismatch' op de technische sector na zo blijkt uit onderzoek van werving- en selectiebureau Hays en Oxford Economics.
Het online vacatureaanbod daalde in oktober voor de derde maand op rij. Ten opzichte van 12 maanden geleden daalde het vacatureaanbod met 16 punten, een daling van 18 procent. In oktober nam het vacatureaanbod in de agrarische sector en in de zorg het meest af en in het onderwijs het meest toe. Alleen in Friesland steeg het online vacatureaanbod, in Zeeland daalde het aanbod het meest.
Hoger opgeleide Nederlanders met een fulltime baan werken hard: gemiddeld 44 uur per week, tegenover de wens om 37 uur te werken. Twintig procent van de hoogopgeleide Nederlanders is zelfs zo gefocust op het werk dat zij zichzelf omschrijven als workaholic. En bijna een derde wordt door de omgeving werkverslaafd genoemd.
Volgens de VPO-Marktmonitor is de omzet in de payrollbranche in 2011 met 4 procent toegenomen ten opzichte van 2010. Dit maakt de VPO (Vereniging Payroll Ondernemingen) bekend.
Bedrijven die meer competitief voordeel willen halen uit hun medewerkers besteden steeds meer aandacht aan workforce analytics. In het boek Calculating Success, How the new workplace analytics will revitalize your organization sommen de auteurs enkele veel voorkomende misvattingen over workforce analytics en een aantal belangrijke uitdagingen op.
Mannen zijn ambitieuzer dan vrouwen, bij 45-plussers groeit de ambitie minder hard en WO’ers zijn kritischer op mensen met ambitie dan HBO’ers zo blijkt uit de Ambitiemonitor van Springest.nl en Nidap.
Er gaapt een gat tussen dat wat HRM zegt te (willen) doen en dat wat zij werkelijk doet. Dat is althans de conclusie van promovendus Dirk Jan Verheijen in zijn proefschrift De roep om de menselijke maat waarin hij met een concept komt om de kloof te dichten. Een van zijn punten is dat HRM geen strategische positie in moet nemen.
HR moet zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en zich actief bemoeien met outsourcing van bijvoorbeeld schoonmaakpersoneel. “Je moet weten onder welke voorwaarden diensten worden ingekocht en onder welke voorwaarden mensen werken.” Dit zegt Wim Mul, Directeur HR Schiphol Group, in de nieuwe editie van HR Strategie.
De babyboomgeneratie verlaat de komende tijd in hoog tempo de Nederlandse werkvloer. Om dit gat op te vangen wordt van werkgevers én HR een innovatieve aanpak verwacht van zaken als arbeidscontracten, cao-onderhandelingen en afspraken met zzp’ers. Hans van der Steen en Arjen Verhoeff van werkgeversvereniging AWVN geven hun visie op de komst van Werknemer 2.0.
Het zal u niet verbazen: de economische crisis en de gevolgen ervan bepalen momenteel in hoge mate de HR-agenda. Maar ook een thema als personeelsplanning staat hoog op de HR-agenda, zo blijkt uit onderzoek van Capgemini naar de HR-prioriteiten voor 2010.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling