Logo
  • Nieuws
  • 26 januari 2015
  • Lianne Bouman

Normbedragen Werkkostenregeling 2015

Onder de werkkostenregeling (WKR) geldt een aantal normbedragen, zoals een normbedrag voor zakelijke huisvesting, een normbedrag voor maaltijden en een normbedrag voor zakelijke kilometers.

Beeld Normbedragen Werkkostenregeling 2015

Voor huisvesting op de werkplek die nodig is voor de behoorlijke invulling van het werk en inwoning geldt in 2015 een normbedrag van 5,40 euro (2014: 5,35 euro) per dag. Bijvoorbeeld werknemers die slaapdiensten draaien in een gezinsvervangend huis.

Aan dit onbelaste bedrag (inclusief energie, bewassing en water), zijn de volgende voorwaarden verbonden. De werknemer:

  • woont niet op de werkplek, maar heeft elders een eigen woning;
  • moet redelijkerwijs gebruikmaken van de huisvesting op de werkplek.

Let op

Wordt niet aan de voorwaarden voldaan, dan moet het normbedrag bij het loon van de werknemer worden geteld of worden ondergebracht in de vrije ruimte.

Dienstwoning

Vergoedt de werkgever de kosten voor een woning of telt hij een woning ter beschikking, dan moet worden uitgegaan van de huurwaarde in het economisch verkeer. Deze moet bij het loon worden geteld of worden ondergebracht in de vrije ruimte.

Let op

Als de werknemer de woning nodig heeft voor een behoorlijke vervulling van zijn werk, dan geldt er een bovengrens van dit bedrag, namelijk 18 procent van het jaarloon bij een 36-urige werkweek. Bij een vaste arbeidsduur van minder dan 36 uur per week moet het loon worden herrekend naar 36 uur.

Maaltijden

Voor maaltijden in bedrijfskantines geldt een normbedrag van 3,20 euro (3,15 euro) die tot het loon van de werknemer moet worden gerekend of in de vrije ruimte moet worden ondergebracht.

Anders dan onder het oude regime vergoedingen en verstrekkingen geldt voor elke maaltijd (ontbijt, lunch, avondeten) hetzelfde normbedrag. Als de werknemer een eigen bijdrage betaalt voor de maaltijden, kan die van het normbedrag worden afgetrokken, zolang het bedrag niet lager wordt dan nul.

Consumpties

De werkgever kan consumpties, zoals koffie, fruit soep uit een automaat, tijdens de werktijd van de werknemer vrij vergoeden of verstrekken als die consumpties geen deel uitmaken van een maaltijd. Hetzelfde geldt voor consumpties tijdens de lunchtijd (of een koffiepauze) van de werknemer. Hierbij geldt als voorwaarde dat de werknemer dergelijke consumpties ook tijdens de werktijd kan nuttigen.

Onbelaste zakelijke maaltijden

Zakelijke maaltijden die de werkgever vergoedt of verstrekt hoeven niet tot het loon van de werknemer worden gerekend. Het betreft maaltijden die zijn genuttigd tijdens dienstreizen, bij zakelijke besprekingen met klanten buiten de werkplek, tijdens werkzaamheden buiten de vaste werkplek, bij therapeutisch mee-eten of bij overwerk.

Onder de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen is het vergoeden of verstrekken van tussendoortjes onder werktijd onbelast. Je kunt zonder nader bewijs een onbelaste vergoeding geven van maximaal 2,75 euro per week (in 2014: 2,75 euro) en 0,55 euro per dag (in 2014: 0,55 euro).Geef je een onbelaste vergoeding, dan is een onbelaste verstrekking niet meer mogelijk.

Zakelijke kilometers

Voor zakelijke kilometers en voor kilometers woon-werkverkeer mag de werkgever maximaal  0,19 euro (2014: 0,19 euro) per kilometer onbelast vergoeden. Vergoedt de werkgever een hoger bedrag per kilometer, dan moet het meerdere tot het loon van de werknemer worden gerekend of worden ondergebracht in de vrije ruimte.

Vrije vergoedingen en verstrekkingen
Werkkostenregeling

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.