Minister Kamp van Sociale Zaken komt met een pakket van voorstellen om de activerende werking van de Ziektewet (ZW) verder te versterken. Doel is om mensen die in de Ziektewet terechtkomen sneller te laten uitstromen. De voorstellen hebben gevolgen voor uitkeringsgerechtigden, werkgevers en de uitvoerders.
Het enkel inschakelen van een re-integratiebedrijf of het verrichten van een werkplekonderzoek worden niet aangemerkt als voldoende re-integratie-inspanningen. Zo blijkt uit een recente uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.
Het aantal afspraken over duurzame inzetbaarheid in cao’s neemt sterk toe, zo blijkt uit de evaluatie van afgesloten cao’s in 2010 van werkgeversorganisatie AWVN. In 70 procent van de 505 akkoorden zijn afspraken gemaakt op het terrein van inzetbaarheid.
Controleert u regelmatig of de sectoraansluiting van uw onderneming nog klopt? Elke sector kent een eigen tarief. Zeker als er binnen uw organisatie wijzigingen hebben plaatsgevonden, kan het zijn dat u in een sector met een hogere of een lagere premie werknemersverzekeringen terecht bent gekomen. Controle voorkomt dat u een (dure) correctie en boete krijgt of te veel betaald.
Als werkgever betaalt u naast het loon van uw werknemers premies voor werknemersverzekeringen zoals de werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidspremies. De premies voor de werknemersverzekeringen en het maximumpremieloon waarover u de premie betaalt, zijn voor het jaar 2011 definitief vastgesteld.
Bijna de helft (46 procent) van werkend Nederland vindt dat de werkgever gratis fruit op het werk moet aanbieden. Dat blijkt uit onderzoek van cateraar Eurest onder 637 werknemers.
Zieke werknemers gaan voortaan volledig vakantie opbouwen zoals elke werknemer. Om alle werknemers - ook de zieke - te stimuleren daadwerkelijk hun minimale vakantierechten op te nemen, introduceert het wetsvoorstel bovendien een vervaltermijn van een half jaar.
Vage klachten vormen een groot probleem op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van bedrijfsarts Rob Hoedeman. Zijn onderzoek toont aan dat 15 procent van de werknemers die langdurig verzuimen (meer dan 78 dagen) dit doet als gevolg van onverklaarbare lichamelijke klachten.
Steeds meer werknemers met kanker kiezen ervoor om tijdens de behandelingen te blijven werken. Hoe gaat u als werkgever met deze werknemers om? En met werknemers wiens partner of kind getroffen wordt door deze ziekte? Wij hebben voor u een aantal aanbevelingen op een rij gezet.
Komt er een volledige privatisering van de verzekering van werkgevers voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van hun werknemers? Verzekeraar Achmea hoopt dat een nieuw kabinet daar oren naar heeft.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling