Niet alle werknemers die zich naar aanleiding van een arbeidsconflict ziek melden, hebben recht op loon op grond van artikel 7:629 BW. Het recht op loon op grond van dit artikel bestaat immers alleen als een werknemer arbeidsongeschikt is ten gevolge van ziekte.
Vaak melden werknemers zich ziek na ruzie met de baas. Volgens Peter-Jan Smits van de arbodienst Arboduo moeten werknemers na een arbeidsconflict met conflictverlof in plaats van zich ziek te melden. Hij zegt dat in het blad Ondernemen!
Uit Zwitsers onderzoek blijkt dat zo'n 15 procent van het kantoorpersoneel ziek is doordat ze zich vervelen op hun werk. Een dergelijke bore-out is het tegenovergestelde van een burn-out, want daarbij worden mensen ziek door teveel werk. Dat melden GezondheidsNet en DAG.
Als een werknemer na 104 weken nog steeds arbeidsongeschikt is voor zijn eigen functie stopt de verplichting tot loondoorbetaling, ook al heeft de medewerker in de tussentijd ander passend werk gedaan. Dit geldt niet als het nieuwe werk expliciet wordt bedongen en wordt vastgelegd in een nieuwe arbeidsovereenkomst.
De Raad van State adviseert negatief over het plan van staatssecretaris Aboutaleb van SZW om mensen in de bijstand met behoud van een uitkering aan het werk te zetten. Het hoogste adviesorgaan van de regering vindt dat Aboutaleb de Eerste Kamer onder onverantwoordelijke druk zet.
Minister Donner heeft een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer, die het voor WAO’ers en WAZ’ers aantrekkelijker moet maken om weer aan het werk te gaan. De minister wil in de WAO en de WAZ vastleggen dat UWV pas vijf jaar na de werkhervatting tot definitieve schatting van het arbeidsongeschiktheidspercentage mag overgaan.
Vanaf 1 juli 2008 worden voor de berekening van de WIA-uitkering de begrippen dagloon en maatmanloon gelijkgetrokken. Er wordt dan dus niet meer uitgegaan van het brutoloon maar van het SV-loon om het maatmanloon en de resterende verdiencapaciteit te bepalen.
Ziekteverzuim door te zware werknemers kost jaarlijks 600 miljoen euro. Daarvan komt het grootste gedeelte voor rekening van mensen die lijden aan ernstig overgewicht (ruim 400 miljoen), zo meldt het AD.
De arbeidsproductiviteit in Nederland kan met 2,2 procent – ofwel 125.000 arbeidsjaren - stijgen als werkgevers en verzekeraars nauwer samenwerken in programma’s die de gezondheid en het welzijn van werknemers en hun gezinnen stimuleren.
Werknemers met risicovolle hobby´s moeten zelf de financiële kosten op zich nemen als het misgaat. Het is onterecht dat werkgevers voor deze kosten moeten opdraaien. Dat is de boodschap die verschillende brancheorganisaties de komende tijd opnieuw op de agenda willen zetten.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling