Als werkgever kunt u er niet meer omheen: verzuimpreventie. In deze blog delen we drie interessante best practices om uw verzuimrisico’s te beperken. Te realiseren met data die beschikbaar zijn binnen uw bedrijf. Denk aan de RI&E, uw verzuimprofiel of een Preventief Medisch Onderzoek. Hiermee voorkomt u niet alleen verzuimrisico’s, u verhoogt ook de productiviteit van werknemers en werkt aan duurzame inzetbaarheid.
Nu het coronavirus weer aan een opmars bezig is, komt het kabinet met een vierde basisregel voor werken op locatie: Ventilatie. Deze regel komt naast de reeds bekende 3 basisregels: de 1,5 meter afstand, hygiëne en thuisblijven/testen bij klachten. Enkele adviezen.
Nu de corona-crisis langer duurt dan gedacht, dreigt een nieuwe golf burnouts. Steeds meer bedrijven, van LinkedIn tot datingapp Bumble, geven hun personeel een week verlof – een heuse ‘burnout-break’. Ellen Botman, stressexpert en CEO van Happy Brain ® Clinics, snapt wel dat bedrijven in actie komen. “Lange periodes met onzekere omstandigheden zorgen voor langdurige stress: een goed recept voor burnouts.”
Het gemiddeld verzuimpercentage in Nederland daalde in juni 2021 verder naar 4,2% (ten opzichte van 4,3% in mei 2021). Dat blijkt uit cijfers van arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare, beide onderdeel van de HumanTotalCare groep. In lijn met de stijging van het aantal landelijke coronabesmettingen zien de arbodiensten het verzuim als gevolg van corona vanaf 26 juni weer toenemen. Datzelfde geldt voor het aantal besmettingen via personen buiten het gezin, waaronder collega’s. De herinvoering van thuiswerken als norm moet deze toename weer afremmen.
Welke impact heeft de coronacrisis gehad op de werkzaamheden voor (semi) ambtenaren? Organisaties hebben er razendsnel voor gezorgd dat medewerkers hun werk zo goed mogelijk konden blijven doen. En dat is terug te zien in de cijfers van de HRM Barometer 2021 – 2022 van Driessen Groep. HRM-professionals en medewerkers geven unaniem aan dat een aantal zaken verbeterd is sinds de coronacrisis.
In het coronajaar 2020 ervoeren werknemers diverse verbeteringen in hun welzijn. Vooral het vele thuiswerken waardoor de werkprivébalans beter in evenwicht kon worden gebracht zorgde voor gelukkigere werknemers zo blijkt uit de Sectorale Welzijnsmonitor van ABN AMRO, uitgevoerd onder 2000 werknemers in 17 sectoren.
De privacywetgeving, AVG, stelt dat informatie omtrent iemands gezondheid strikt privé is. Dit betekent onder andere dat de werkgever niet mag weten wat de oorzaak is van de ziekmelding. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een boete opgelegd aan een organisatie die de verzuimoorzaak en andere gezondheidsgegevens vastlegde in hun administratie.
Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid is in 2020 gestegen tot 4,7 procent, het hoogste sinds 2003. Dit betekent dat van elke duizend te werken dagen er 47 werden verzuimd wegens ziekte. In 2019 was het verzuim nog 4,4 procent. Net als de twee jaren ervoor was het verzuim in de zorg het hoogst. Werknemers gaven het vaakst aan te verzuimen vanwege griep of verkoudheid. Ruim 2 procent van de werknemers gaf aan te hebben verzuimd met klachten die werden veroorzaakt door het coronavirus.
Verhoogde werkdruk en het combineren van werk en privéleven tijdens de COVID-19 pandemie is voor veel werkende vrouwen een voedingsbodem voor grote ontevredenheid, aldus de uitkomst van een nieuw rapport van Deloitte: ‘Women @ Work: A global outlook’. Het rapport toont de gevolgen van de toegenomen verantwoordelijkheden voor werkende vrouwen: 51% van de ondervraagden is nu minder optimistisch over hun loopbaanvooruitzichten.
36% van de werkenden kampt met steeds meer werkstress, naarmate de crisis langer duurt. 42% doet het werk met minder plezier en ruim 1 op de 5 zit tegen een burn-out aan. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 2600 leden.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling