Vakantiekrachten zijn over het algemeen scholieren en studenten die tijdens hun schoolvakanties tijdelijk werk verrichten. Dit gebeurt vaak op basis van een arbeidsovereenkomst, al dan niet in een oproepvariant.

Het werk dat vakantiekrachten doen kan variëren van lichte administratieve taken tot meer fysieke werkzaamheden zoals vakkenvullen in een supermarkt. Soms kan het ook een volwassene zijn.

Ga altijd na in je cao of arbeidsvoorwaardenregeling of vakantiekrachten zijn genoemd in de werkingssfeer of definities. Soms is de regeling volledig van toepassing op hen, soms juist volledig uitgesloten of bijvoorbeeld deels van toepassing. Check dit dus.

Wettelijke regels voor minderjarige vakantiekrachten

Voor minderjarige vakantiekrachten gelden specifieke regels met het oog op hun veiligheid en gezondheid. Deze regels verschillen per leeftijdsgroep. Hoe ouder de vakantiekracht hoe meer er mogelijk is:

13- en 14-jarigen: Deze jongeren mogen lichte werkzaamheden verrichten. Denk bijvoorbeeld aan helpen in de supermarkt, folders rondbrengen of het doen van lichte klusjes. Ze mogen maximaal 7 uur per dag en 35 uur per week werken tijdens schoolvakanties.

15-jarigen: Zij mogen zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen, zoals vakkenvullen of folders bezorgen. Ze mogen maximaal 8 uur per dag en 40 uur per week werken.

16- en 17-jarigen: Deze jongeren mogen bijna elk soort werk doen, behalve gevaarlijk werk zoals werken met gevaarlijke stoffen. Ze mogen maximaal 45 uur per week werken. Let op: hun schooltijd is in die uren inbegrepen.

Belangrijke aandachtspunten voor werkgevers

Arbeidsovereenkomst: Zorg ervoor dat je een schriftelijke arbeidsovereenkomst afsluit met je vakantiekracht. Dit biedt duidelijkheid over de arbeidsvoorwaarden en beschermt zowel de werknemer en jou als werkgever. NB kijk eens bij de leestips onderaan dit blog.

Beloning: Vakantiekrachten hebben recht op het wettelijk minimumloon. Kijk ook in de werkingssfeer en definities van je cao of arbeidsvoorwaardenregeling of vakantiekrachten genoemd zijn. Vallen vakantiekrachten daar onder of zijn ze juist uitgesloten. Dit is van belang voor het antwoord op de vraag welke beloning (en overige arbeidsvoorwaarden) je moet toepassen.

Toestemming: Voor jongeren onder de 16 jaar is toestemming van de ouders of verzorgers vereist om een arbeidsovereenkomst met de jongere te kunnen afsluiten.

Veiligheid en Gezondheid: Vakantiekrachten moeten net als overige werknemers werken in een veilige en gezonde omgeving. Dit betekent dat je als werkgever verantwoordelijk bent voor het naleven van de Arbowet en andere relevante regelgeving.

Identificatieplicht: Vanaf 14 jaar moeten vakantiekrachten hun identiteit kunnen aantonen op de werkvloer.

Laat ze niet zwemmen: training en begeleiding

Met het oog op een veilige en prettige werkomgeving, is het essentieel om vakantiekrachten goed te trainen en te begeleiden. Op die manier kunnen zij hun werk zo goed mogelijk én met plezier doen. Hier zijn enkele tips:

Introductie en instructies: Begin met een uitgebreide introductie waarin je de vakantiekrachten kennis laat maken met het bedrijf, hun collega’s en hun taken. Geef duidelijke instructies en maak duidelijk wat je van hen verwacht. Vergeet niet dat het werken binnen een bedrijf voor veel van hen helemaal nieuw is. Dus dat wat jij als vanzelfsprekend beschouwt, hoeft dat voor hen niet te zijn.

Veiligheidsprocedures: Zorg ervoor dat alle vakantiekrachten bekend zijn met de veiligheidsprocedures binnen je bedrijf. Het is ook belangrijk dat je ze duidelijk maakt hoe ze moeten handelen in geval van nood en bij wie ze dan terecht kunnen. Dit is vooral belangrijk voor jongeren die mogelijk minder ervaring hebben met werk gerelateerde risico’s.

Mentorschap: Zorg dat de vakantiekrachten een vast aanspreekpunt hebben. Wijs een mentor of begeleider aan die de vakantiekrachten kan ondersteunen en begeleiden. Dit helpt hen om sneller te integreren en geeft steun bij vragen en problemen. Dit is ook nog eens een mooie manier voor de mentor of begeleider om aan zijn eigen skills te werken!

Feedback en evaluatie: Geef regelmatig feedback en voer evaluaties uit om de prestaties van de vakantiekrachten te beoordelen. Dit helpt hen om zich te verbeteren en geeft een gevoel van waardering.

Daag ze uit om zelf ook feedback te geven. Ze kunnen je scherp houden

Let op: soms zijn vakantiekrachten nog niet gewend om feedback te krijgen. Leg dus uit waarom je dit doet binnen jouw bedrijf en hoe dit werkt en vertel dat het vooral bedoeld is om van en met elkaar te leren en te verbeteren. En daag ze ook uit om zelf feedback te geven. Zij komen immers je organisatie binnen met een frisse blik. Zo kunnen ze je scherp houden.

Regels van de Arbeidstijdenwet

De Arbeidstijdenwet stelt duidelijke grenzen aan de werktijden van medewerkers en die gelden ook voor vakantiekrachten. Hier zijn enkele belangrijke richtlijnen:

Maximale werktijden: Voor jongeren onder de 18 jaar gelden specifieke regels. Zo mogen 13- en 14-jarigen maximaal 7 uur per dag en 35 uur per week werken. 15-jarigen mogen maximaal 8 uur per dag en 40 uur per week mogen werken.

Rusttijden: Jongeren moeten voldoende rust krijgen. Voor 13- en 14-jarigen geldt dat ze minimaal 14 uur aaneengesloten rust moeten hebben per dag. Voor 15-jarigen is dit minimaal 12 uur.

Pauzes: Als een vakantiekracht langer dan 5,5 uur werkt, heeft deze recht op minimaal 30 minuten pauze. Bij werkdagen langer dan 10 uur geldt een minimale pauze van 45 minuten.

Nachtdiensten: Jongeren onder de 18 jaar mogen in verband met hun gezondheid en veiligheid geen nachtdiensten draaien.

Vakantiekrachten kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je personeelsbestand tijdens de drukke zomermaanden. Door je bewust te zijn van de wettelijke regels en aandachtspunten en door te zorgen voor goede training en begeleiding kun je een veilige en productieve werkomgeving creëren voor deze jonge werknemers.

Zo geef je je bedrijf een zomerboost en bied je jongeren een kans om werkervaring op te doen. En wie weet zitten er pareltjes tussen die je graag voor je organisatie wilt behouden…

Visuele arbeidsovereenkomst

Tot slot nog een laatste tip. Veel arbeidsovereenkomsten zijn taai en saai. Het is zeker voor jonge werknemers leuk om een gemoderniseerde arbeidsovereenkomst te vinden met duidelijke informatie. Niet te lang en vlot geschreven en misschien zelfs met visuele elementen.

Wil je daar meer over weten? Lees dan Sluit de arbeidsovereenkomst aan bij de employee experience? en Het moderne arbeidscontract: begrijpelijk en energiek! ter inspiratie!