
Uit onderzoek vande werkgeversvereniging blijkt dat driekwart van de Nederlandse ondernemingen nog niet klaar is voor de nieuwe pensioenregels. Wel is 95 procent bezig met de gevolgen van de wijzigingen, maar de helft geeft aan dat gesprekken met vakbonden of ondernemingsraad zich nog in het beginstadium bevinden.
“De tijd dringt. Het is zo 1 januari. Als de regelingen dan niet zijn aangepast, kunnen werknemers hoge belastingaanslagen over hun pensioentegoed verwachten. Dat wil niemand – werkgevers niet en werknemers niet.”
Maximale opbouwpercentage
De belangrijkste wetswijziging op 1 januari volgend jaar is een verlaging van het maximale opbouwpercentage (het percentage van iemands loon dat jaarlijks voor zijn pensioen fiscaalvriendelijk mag worden gereserveerd) van 2,25 procent naar 1,875 procent. Bovendien is vanaf 1 januari 2015 geen fiscaalvriendelijke pensioenopbouw meer mogelijk over salaris boven de honderdduizend euro, en is de pensioenleeftijd 67.
Kostenverlaging
De noodzakelijke aanpassing van de pensioenregelingen betekent in theorie lagere pensioenpremies en daardoor dus een kostenverlaging. Gevraagd naar de bestemming van dat geld, zegt een kwart van de respondenten het te willen gebruiken voor verhoging van de lonen. Een derde van de ondervraagden wil het geld gedeeltelijk daarvoor bestemmen. Volgens de werkgeversvereniging geeft dit ruimte in de cao-onderhandelingen. Die verlopen dit jaar bijzonder moeizaam, met name omdat werkgevers en vakbonden het moeilijk eens kunnen worden over loonsverhogingen.
Rapport Pensioen
Daarnaast treft u enkele checklists, stappenplannen en achtergronden aan die u kunt gebruiken bij het oplossen van uw pensioenvraagstukken. Meer informatie