Het CNV riep het kabinet onlangs op om zo snel mogelijk een wettelijk rouwverlof van twee weken in te voeren. Uit recente CBS-cijfers blijkt namelijk dat veel werknemers vaak langer dan een week afwezig waren na het verlies van een naaste. Met de juiste begeleiding kun je het risico dat een medewerker langere tijd niet inzetbaar is echter aanzienlijk verkleinen. Maar hoe pak je dat nu aan? De do’s & don’ts volgens een rouwcoach.
Dat gezonde werknemers cruciaal zijn voor het goed functioneren van organisaties, daar is werkgevend Nederland wel van overtuigd inmiddels. Maar wordt daarnaar ook gehandeld? HR Praktijk en Robidus onderzochten voor de derde keer op rij wat de Nederlandse werkgever concreet doet om werknemers nu en in de toekomst inzetbaar te houden. Hieruit blijkt dat er een leemte is tussen goede bedoelingen en uitvoering.
Van het grote belang van gezonde werknemers die zo weinig mogelijk uitvallen lijkt vrijwel iedereen in werkgevend Nederland inmiddels wel overtuigd. Maar handelen die organisaties daar ook naar? Voor de derde maal is dit onderzoek door HR-dienstverlener Robidus samen met HR Praktijk uitgevoerd. De voorgaande edities van 2019 en 2020 tonen veel gelijkenissen met de huidige uitkomsten maar er zijn ook grote verschillen.
Vanaf 1 september 2023 was het mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen voor MDIEU. Dat de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden een aantrekkelijke financiële tegemoetkoming is, blijkt nu het budget van aanvragen tot 300.000 euro subsidie voor 2023 zo’n 1,5 maand voor het sluiten van de aanvraagperiode al op is. Veel organisaties hebben een aanvraag ingediend voor MDIEU, om ondersteuning te krijgen bij een investering in Duurzame Inzetbaarheid. Echter, voor veel bedrijven is dit nog niet gelukt. Gelukkig is bekend gemaakt dat in 2024 twee nieuwe aanvraagtijdvakken worden opengezet.
Medewerkers van bedrijfssoftwareproducent SAP kunnen rekenen op een uitzonderlijk breed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Onder andere om hun duurzame inzetbaarheid te vergroten. Dat voorkomt uitstroom en helpt om het talent dat SAP weet aan te trekken, gelukkig en gezond aan het werk te houden.
Auto’s op waterstof, elektrische scooters, slimme carpools: de e-mobilitysector zit in de lift. De start-up CleverShuttle brengt de markt in beweging met een model voor milieuvriendelijk samenreizen. Dat model is zo succesvol dat het aantal medewerkers in 2019 verdrievoudigde tot 1.300. Maar terwijl CleverShuttle in het bedrijfsleven op het gas trapte, liep de HR-afdeling tegen zijn grenzen aan. Er was dan ook dringend een centrale HR-oplossing nodig om te zorgen dat de communicatie en personeelsadministratie strak en dus efficiënt verliepen.
Dopper heeft een missie. Of eigenlijk 'Dopper is een missie' zoals Frederike Schoonheim, Head of People and Culture bij Dopper het verwoordt. Het bedrijf wil de enorme hoeveelheid plastic die dagelijks in de oceaan terechtkomt aanpakken. Niet alleen met een product, maar ook met een beweging: de Dopper Wave. Om daar alle tijd voor te hebben, besloot het bedrijf dat de HR-processen moesten worden vereenvoudigd en alle tools op één plek moesten worden geintegreerd.
De inzetbaarheid van medewerkers staat onder toenemende druk, door krapte op de arbeidsmarkt en maatschappelijke factoren. Werkgevers kunnen meer doen dan nu gebruikelijk is om personeel inzetbaar te houden. Robidus ontwikkelde een samenwerkingsmodel op basis van arbeidsperspectief. ‘Het model helpt je als HR om daadwerkelijk te sturen op duurzame inzetbaarheid, met als gevolg minder uitval en betere prestaties.’
Weet je hoe je informatie kritisch beoordeelt, hoe je apparaten veilig houdt en hoe AI werkt? Met de nieuwe tool DigIQ kunnen alle Nederlanders van tien jaar en ouder testen wat ze online kunnen en hoe dit te verbeteren. De DigIQ is ook geschikt voor organisaties en scholen die de digitale competenties van medewerkers of/en studenten willen versterken. De websitecode kan dan worden gepersonaliseerd.
Meer dan de helft van alle werkenden in Nederland ervaart één of meerdere keren per week stress. Iets meer dan de helft (54%) voelt zich in zo’n geval gesteund door de leidinggevende. Meer dan een kwart (27%) geeft aan dat de werkgever helemaal niets doet om de mentale gezondheid van medewerkers te bevorderen. Doen ze dit wel dan dan doen ze dit in de vorm van extra vrije dagen en het intensiveren van de communicatie en het contact met hun medewerkers.