Hoe draagt een gezonde werkomgeving bij aan een gezonde organisatie? Jan Gerard Hoendervanger en Klaske Veth van de Hanzehogeschool zijn ervan overtuigd dat daarbij integraal en multidisciplinair moet worden gekeken naar werkomgeving, gedrag en medewerkers. In hun eigen Living Lab en bij verzekeraar Menzis doen ze daar meerjarig onderzoek naar.
Zelfs nadat robotisering en automatisering volledig zijn geïntegreerd draait de wereld nog steeds om mensen. En zo ook bedrijven. Hetgeen mensen verbindt blijft nog steeds onze interesse in elkaar en het feit dat we willen samenwerken en elkaar willen helpen. Echter, door aanhoudende kostenbesparingen en de drang van organisaties om het bedrijf voorop stellen, komen werknemers steeds meer in het geding.
Het is zo’n onderwerp dat we allemaal kennen. We weten bij welke mensen in de organisatie financiële problemen zodanig opspelen dat de salarisadministratie er meerdere malen mee geconfronteerd werd. We gaan er zo discreet mogelijk mee om. Het is vooral een privékwestie toch?
Het grondpersoneel van KLM is aan de slag gegaan met persoonlijke duurzame inzetbaarheid. Zesduizend van hen hebben de afgelopen drie weken gebruik gemaakt van een nieuw door KLM beschikbaar gesteld digitaal instrument en het bijbehorende ontwikkelingsbudget. Van deze medewerkers is meer dan de helft daadwerkelijk overgegaan op het uitvoeren van een online beroeps- of gezondheidstest en de aankoop van een cursus of opleiding.
Werkstress leidt niet tot een burn-out als werknemers bevlogen zijn. Maar hoe zorg je voor bevlogenheid (engagement) in je organisatie? Enkele handvatten.
Jordex Shipping & Forwarding uit Rhoon is verkozen tot Het Vitaalste Bedrijf van Nederland. Directeur Ruud Maaskant ontving de prijs vandaag uit handen van Pieter van den Hoogenband. Volgens de vakjury, die onder andere bestaat uit professor Erik Scherder en Pieter van den Hoogenband, investeert het bedrijf het meest in het vitaal houden van zijn medewerkers. Jordex neemt het stokje over van Zalsman uit Zwolle.
Bijna 60 procent van de werknemers in Nederland vindt dat er meer aandacht besteed zou moeten worden aan het voorkomen van stressgerelateerde klachten op het werk. Ruim 40 procent vindt zelfs dat wettelijk vastgelegd moet worden dat je buiten werktijd niet bereikbaar hoeft te zijn voor je werkgever.
De AOW-leeftijd gaat in 2023 niet omhoog. Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het kabinet heeft, op basis van nieuwe cijfers over de levensverwachting van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de AOW-leeftijd voor 2023 vastgesteld. Die blijft in 2023 67 jaar en drie maanden, net als in 2022. De levensverwachting is minder snel gestegen dan in voorgaande jaren. Het is voor het eerst sinds 2013 dat de AOW-leeftijd niet omhoog gaat.
Duurzame inzetbaarheid bevordert het innovatievermogen in vergrijsde organisaties. Dit blijkt uit de jaarlijks uitgevoerde Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor.
Werknemers voelen er weinig voor om zich aan het einde van hun loopbaan nog om te scholen of van baan te veranderen om inzetbaar te blijven. 65 Procent van de ondervraagden is wel bereid om in het laatste deel van hun werkzame leven een stapje terug te doen in de aard van hun werkzaamheden, maar als dit minder salaris betekent is dit voor slechts 26 procent nog een reële optie. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken onder ruim 1.000 Nederlanders tussen 55 en 67 jaar in loondienst.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling