Steeds meer grote organisaties zijn bezig met het uitbouwen van hun HR analytics expertise. Sommigen doen dat intern, anderen dan weer met het gebruik van externe ondersteuning. Het is overduidelijk dat organisaties meer inzichten willen verwerven in de relatie tussen investeringen in HR praktijken en de uitwerking ervan op de output van hun organisatie, onder welke vorm dan ook. Luk Smeyers vat voor u zijn voornaamste geleerde lessen uit zijn projecten van 2014 samen.
Wat is precies HR-analytics? Hoe kun je HR-analytics effectief toepassen in de praktijk? In hun boek 'HR-analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid' leggen auteurs Irma Doze en Toine Al uit hoe organisaties de verzamelde data kunnen omzetten in rendement voor de organisatie.
Honderden miljoenen euro’s investeerden organisaties decennia lang in business-software en personeelsinformatie. Deze groeiende schat aan waardevolle data, steeds vaker ook big data, benutten zij nu maar deels. Het boek ‘HR-analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid’ beschrijft op toegankelijke wijze een gestructureerde aanpak die daar verandering in brengt.
Steeds meer grote organisaties zijn bezig met het uitbouwen van hun HR analytics expertise. Sommigen doen dat intern, anderen dan weer met het gebruik van externe ondersteuning. Het is overduidelijk dat organisaties meer inzichten willen verwerven in de relatie tussen investeringen in HR praktijken en de uitwerking ervan op de output van hun organisatie, onder welke vorm dan ook.
HR-analytics wordt vaak in één adem genoemd met e-HRM systemen en business software die organisaties een schat aan informatie leveren over hun human capital. Maar wat is HR-analytics nu precies en - vooral - wat kun/moet je ermee als HR-professional? 'HR-analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid' is het eerste Nederlandse boek dat hier diepgaand op ingaat en HR-professionals handvatten aanreikt voor een praktische aanpak van HR-analytics en implementatie in de eigen organisatie.
Een oer-Nederlands gezegde is dat de waarheid in het midden ligt. En met die nadruk op het midden wordt dan indirect verwezen naar de uiteinden waar de waarheid dus níet ligt. Maar waarom zeggen we dat eigenlijk – dat de waarheid in het midden ligt?
Het lijkt haast het nieuwe ‘buzzword’ in de HR wereld; HR analytics. Vorige week op de klantendag van een HR en Payroll leverancier was de ‘Analytics’ stand een druk bezochte kraam. Vele bezoekers wilde daar meer van weten. Zo hoorde ik gisterochtend op radio 1 een interview met Sander Klous, Nederlands enige hoogleraar Bigdata. Of voor de volledigheid: hoogleraar Big Data Ecosystems for Business and Society. Kortom Big data is hot en ook in HR groeit het besef dat onze Personeelsinformatie systemen waardevolle informatie bevatten.
Het afgelopen jaar is de HR-organisatie van Coöperatie VGZ volop in beweging geweest. Met het programma DOEN HR heeft de HR-organisatie de ambitie gesteld om haar (beheers)kosten te reduceren en tegelijkertijd de kwaliteit van de HR-producten en diensten te borgen en op de lange termijn zelfs te verbeteren.
Steeds meer HR-afdelingen bij organisaties maken de stap van HR Metrics naar HR Analytics en proberen de koppeling te maken tussen harde HR- data en concrete businessdoelen. Maar wat zijn de kritische succesfactoren daarbij en hoe ga je om met zaken als privacy? HR Strategie peilde de stand van zaken tijdens een rondetafelgesprek.
Tegenwoordig kan je tal van geavanceerde wervingsalgoritmes gebruiken waarmee je met succes de eigenschappen kan voorspellen van sollicitanten die het in die welbepaalde functie goed zouden doen. Zo kan je HR Analytics inzetten om de elementen van succesvolle wervingen te bepalen. Voorspellende HR Analytics kan ervoor zorgen dat je bedrijf over heel wat talent en zakelijke voordelen beschikt, maar ook dat er efficiënter wordt gerecruteerd en dat werknemers het bedrijf minder snel verlaten.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling