Logo

Digital Learning Best Practices: leerling wordt leraar bij Proximus

  • Loopbaan & opleiding
Inmiddels zijn veel bedrijven zich bewust van het belang van digital learning. Helaas wordt nog te vaak gedacht dat het ontwikkelen en implementeren een tijdrovend traject is. Niets is minder waar. In deze case study van klant Proximus laten we zien hoe je binnen een kwartier een digital learning module opzet, gecreëerd door het personeel zelf.
Beeld Digital Learning Best Practices: leerling wordt leraar bij Proximus

Van klaslokaal naar snapchat? Kan het zo eenvoudig zijn?

Proximus (Belgisch Telecombedrijf ) heeft een aantal grote uitdagingen op het gebied van learning. Zo moeten ze pas houden met de razendsnelle ontwikkelingen in de ‘digitale transformatie’ en tegelijkertijd de kosten verlagen. Bovendien is de learning cultuur sterk aan het veranderen. Er vindt een verschuiving plaats van het klassieke klassikaal leren naar een ‘learning and sharing’ cultuur, aldus Jan Neels – Digital Learning Specialist.

Uitdagingen van Proximus

  • Digitale transformatie
  • Kosten verlagen
  • Learning & Sharing cultuur

Twee oplossingsrichtingen:

  • Top-down: alles vanuit het management regelen (business as usual)
  • Bottom-up: medewerkers in het proces betrekken

Er is gekozen voor richting twee waarbij de leerling, de leraar werd en medewerkers zelf hun eigen digitale learning modules gingen maken.

Proces

In 15 minuten leren en presteren

Het uitgangspunt is dat het opzetten van een digitale learning module niet langer dan 15 minuten mag duren en dat de learning module zelf ook niet langer dan 15 minuten mag duren om effectief te zijn. Om dit te kunnen bereiken is het belangrijk dat de tools makkelijk te gebruiken zijn. Oftewel de tools moeten ‘idiot proof’ zijn. Daarom  hebben wij een speciale ‘How-To’ SharePoint website gemaakt met alle informatie, tips en tricks over het maken van een digitale module.

Het voordeel van SharePoint is dat je eenvoudig je digitale learning projecten kunt delen binnen de organisatie. Op deze wijze is het project binnen de organisatie snel  ‘viral’ gegaan, zonder aankondiging vanuit het management. Op deze wijze laat je het helemaal over aan je medewerkers om zelf initiatief te nemen. Dat laatste is niet altijd even gemakkelijk. Zo moet je je medewerkers inspireren en aanmoedigen om mee te doen en dat duurt vaak langer dan 15 minuten.  Wij hebben dat voor elkaar gekregen via job coaching en trainingsdagen zodat medewerkers volledig klaargestoomd werden.

Laissez-faire attitude

Wel of niet controleren is een veelvoorkomende vraag. Het antwoord luidt, niet doen. Je taak is om de medewerkers te inspireren, stimuleren en begeleiden, maar niet om ze te controleren. Het is belangrijk in een ‘learning organisatie’ dat je laat leren, experimenteren, falen en opnieuw proberen. Dat is de enige manier om deelnemers te stimuleren om zelf actie te ondernemen.

Tools

Je moet de medewerkers tools in handen geven waarmee ze willen en kunnen werken. Vanuit een enquête kwam naar voren dat dit PowerPoint en de smartphone waren. De keuze voor een specifieke tool was nog niet zo eenvoudig omdat er veel tools op de markt zijn. Het belangrijkste criterium voor ons was gebruiksgemak. Het mag niet langer dan 15 minuten duren om te leren hoe het werkt. Ten tweede willen we de kosten laag houden. En het derde punt betreft veiligheid.  Veel gratis tools kunnen geen volledige dataveiligheid garanderen en achten wij dus niet geschikt. Al deze voorwaarden waren helaas niet te vangen in één tool dus kozen we voor Talentsoft in combinatie met PowerPoint.

Tool 1 : PowerPoint
Voor digitale learning modules zet je PowerPoint anders in dan je gewend bent, namelijk als video editor. Je kunt iets met je smartphone filmen en dit vervolgens met PowerPoint editen. Je kunt makkelijk animaties maken, een voice-over of notities eraan toevoegen, of screenrecordings maken.

De volgende stap is dat je een andere tool nodig hebt om deze video’s te finetunen, te structureren en interactief te maken. Dit kan met Talentsoft.

Tool 2: Skillcatch
Met de Skillcatch tool van Talentsoft kun je digitale learning modules bouwen en interactief maken in verschillende scenario’s. Het een zeer gebruiksvriendelijke en veilige tool waarmee je  het leermateriaal snel en eenvoudig kunt delen met de eindgebruikers.

Resultaten

Het begon anderhalf jaar geleden als een experiment, maar is die fase inmiddels ruimschoots gepasseerd. Van één ontwikkelaar van learning modules zijn we inmiddels gegroeid naar meer dan 50 ontwikkelaars van modules vandaag, en dit neemt nog steeds toe. Maar belangrijker nog: we maken nu niet 40 modules maar wel 300 modules per jaar. Dat is wat ons betreft een uitstekend resultaat gezien het tijdsbestek.

Samenvatting

  • Digitale transformatie: 1 interne ontwikkelaar > 50 interne ontwikkelaars
  • Learning & Sharing cultuur: 40 modules > 300 modules per jaar
  • Kosten verlagen: gebruik maken van PowerPoint (iedereen heeft het al)

Over Talentsoft

Talentsoft plaatst medewerkers centraal in de HR processen van uw organisatie met een flexibele Cloud talent managementoplossing die banen verandert in carrières. Talentsoft is recruitment, performance, loopbaanontwikkeling, training, compensatie management en concrete resultaten. Onze 100% Cloud oplossing helpt u in het managen van de carrières van uw medewerkers en maakt van de investeringen in uw medewerkers een investering in de toekomst van uw organisatie. www.talentsoft.nl

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.