De WUL is nog maar koud ingevoerd of een versnelde evaluatie van de wet is aangekondigd. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft tijdens het debat over de WUL toegezegd te onderzoeken wat de effecten zijn van de WUL.
De crisisheffing in de loonbelasting die werkgevers verschuldigd zijn op basis van het Begrotingsakkoord 2013 is mogelijk in strijd met het Europees recht. Dit stelt KPMG Meijburg met verwijzing naar een recente uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.
De Belastingdienst heeft de vijfde uitgave van de 'Nieuwsbrief Loonheffingen 2013' gepubliceerd. In de Nieuwsbrief zijn ook de veranderingen in de 30%-regeling opgenomen. De regeling is op drie punten aangepast.
Bedrijven maken meer werk van personeelsdossiers zo blijkt uit een rondgang door De Telegraaf. Dit omdat bij ontslag de personeelsdossiers goed moeten zijn opgebouwd om als bewijs te dienen.
De Wet uitwerking fiscale maatregelen Begrotingsakkoord 2013 bepaalt onder meer dat werkgevers in 2013 een eenmalige crisisheffing moeten betalen van 16 procent over het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking dat zij in 2012 aan een medewerker hebben betaald, voor zover dat loon hoger was dan 150.000 euro.
Het cao-overleg van het komende jaar moet nadrukkelijk in het teken staan van het beperken van de gevolgen van de crisis. Aan de ene kant betekent dat aandacht voor versterking van de concurrentiepositie van bedrijven, aan de andere kant voor het beperken van koopkrachtverlies van werknemers. Dat schrijft werkgeversvereniging AWVN in zijn nota voor het cao-overleg van het komende jaar.
Als een econoom naar een organisatie kijkt die niet vooruit wil, gaat hij duwen en beweren dat de zaak weer rijdt. Economen kijken niet onder de motorkap, die willen geen smeer aan hun handen hebben. Om die stelling te bewijzen klommen de hoogleraren economie Rick van der Ploeg en Willem Vermeend in de pen om ons te vertellen hoe een modern beloningsgebouw vormgegeven wordt.
TNO betaalt tien jaar een variabele bonus aan een medewerker. De individuele bonusregeling wil TNO via een afbouwregeling afschaffen. Reden is de wens tot een uniform salaris- en beloningssysteem te komen. Ook beroept TNO zich als semi-publieke instelling op de maatschappelijke en juridische discussie over bonussen.
De pseudo-eindheffing over hogere inkomens in 2012 is toch niet eenmalig. In het meest recente bezuinigingspakket (aanvullende maatregelen) staat namelijk dat de crisisheffing ook in 2014 (over lonen van 150.000 euro en meer) geldt.
De werkgeversvereniging AWVN voorspelt een loonstijging van minder dan 1,5 procent in 2013. Dat is lager dan de 1,75 procent waarmee het CPB rekent.