In de 1e ronde van de HR Challenge draaide alles om Wet- en Regelgeving. Dat is in Nederland geen eenvoudige en zeker geen statische zaak. De diverse onderwerpen vormden met elkaar een leuke doorsnede van actuele ontwikkelingen op het gebied van HR- en salarisadministratie.
Tijd om mijn excuses aan te bieden. Vroeger, toen mijn handel nog slechts uit ken- en stuurgetallen bestond, placht ik mijn toehoorders te vermaken met een heuse GroenRijpGrijs-verdeling. Ik begrijp nu pas hoe schofferend dat soort suggestieve staatjes zijn. Grijs, dus verdacht en dat al op je 45ste, vanwege een prestatiecurve die neerwaarts zou zijn. Hoe kon ik het beweren. Het mag een raadsel heten dat ik nooit dwars over het katheder getrokken ben.
Het komt herhaaldelijk voor dat werknemers niet direct akkoord gaan met een verlaging van salaris/loon als de werkgever zegt dat het niet goed gaat met het bedrijf. Wat kunt u doen om een ‘nee’ tegen loonsverlaging zoveel mogelijk te voorkomen?
De werkgelegenheid in Nederland kan betrekkelijk eenvoudig omhoog. Met het invoeren van een systeem van dienstencheques, zoals gebruikt in België, zouden binnen korte tijd tot 125.000 nieuwe banen kunnen worden gecreëerd voor laag en midden geschoolden. Daarnaast zorgt dit systeem voor een verschuiving van ‘zwart’ naar wit voor een totaal van 228.000 banen.
Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft op 16 september j.l. een nieuw besluit gepubliceerd met betrekking tot uiteenlopende onderwerpen betreffende de loonheffingen. Het nieuwe besluit betreft wijzigingen over eindheffing en de levensloopregeling ten opzichte van het vorig besluit. Het is een actualisering van het besluit van 14 december 2010, nr. DGB2010/7826M.
U kunt als werkgever bij het afscheid van een werknemer hem een compensatie geven voor het alsnog overeenkomen van een non-concurrentiebeding. De compensatie van een nakomend non-concurrentiebeding geldt als belast loon en is in beginsel belast in Nederland, ook als de betrokken werknemer inmiddels in het buitenland woont.
De werkbonus wordt in 2014 wettelijk in de loonbelasting opgenomen. Het is een maatregel uit de Fiscale verzamelwet 2013, die weliswaar nog langs de Eerste Kamer moet, maar door de Tweede Kamer akkoord bevonden is.
In het tweede kwartaal van 2013 waren de cao-lonen (per uur inclusief bijzondere beloningen) 1,3 procent hoger dan een jaar eerder. De loonstijging is hiermee weer gelijk aan het niveau in het eerste kwartaal van 2012 zo blijkt uit cijfers van het CBS. De stijging ligt voor het derde achtereenvolgende jaar onder de inflatie die in het tweede kwartaal van 2013 op 2,7 procent uitkwam.
De Afdrachtvermindering Onderwijs wordt per 1 januari 2014 vervangen door de Subsidieregeling Praktijkleren. Het concept daarvan is op 16 september 2013 naar de Tweede Kamer gestuurd. Er komt geen overgangsregeling heeft minister Jet Bussemaker laten weten.
Aannemers die werken met onderaannemers of inleners van personeel hebben te maken met keten- en inlenersaansprakelijkheid. Deze ondernemers kunnen onder bepaalde voorwaarden deze aansprakelijkheid matigen door het gebruik van een G-rekening.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.