Driekwart verwacht dat zijn of haar werkgever het financieel beter zal doen in 2017. Dit wordt niet gekoppeld aan het krijgen van een eindejaarsbonus. Slechts 38% verwacht eind van het jaar een bonus te krijgen. Vorig jaar was dit nog 43%.
Op 1 januari 2017 treedt de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) in werking. Met deze wet worden de bestaande premiekortingen en premievrijstellingen vervangen door lage-inkomensvoordelen (LIV per 2017) en loonkostenvoordelen (LKV per 2018).
De gemiddelde loonstijging voor HR-professionals kwam afgelopen jaar uit op 3,1 procent. Dit heeft Consulting.nl berekend op basis van data van ADP, Berenschot en Performa.
Onprofessionele benchmarking schroeft topbeloning onnodig op. CEO’s vinden de niet-financiële aspecten van hun baan veel belangrijker dan hun financiële beloning. Ze worden vooral gedreven door ambitie en niet-financiële factoren, zoals de uitdaging die de baan met zich meebrengt, het gevoel vooruitgang te boeken en de trots om voor de organisatie te werken.
Hoe betrouwbaar zijn beloningsonderzoeken eigenlijk en zijn de resultaten van dit soort onderzoeken een accurate weergave van de beloningsmarkt? Onlangs las ik een aardig artikel van een Amerikaanse Principal Compensation Consultant op social media, die twijfelde aan de betrouwbaarheid van bepaalde beloningsonderzoeken. Zijn stelling was dan ook dat de mate van betrouwbaarheid en geloofwaardigheid van dit soort survey ’s en de resultaten van zo’n onderzoek, sterk samenhangt met de kwaliteit van de aangeleverde beloningsdata van alle deelnemers aan deze onderzoeken. Ofwel, Garbage in, garbage out!
Met een bonusregeling probeert een organisatie het gedrag en de resultaten van medewerkers te beïnvloeden. Naast individuele bonussen kunt u er ook voor kiezen teamprestatiebonussen te verstrekken.
Vooral door lagere werkgeverspremies voor pensioen bleef de loonkostenstijging vorig jaar beperkt. De loonkosten per gewerkt uur van werknemers zijn in 2015 met 0,6 procent gestegen. De kleinste stijging sinds 1996. In enkele bedrijfstakken zijn de loonkosten zelfs gedaald. Dat meldt CBS.
Het minimumjeugdloon wordt in twee stappen afgeschaft vanaf 21 jaar. Het loon van jongeren van 18, 19 en 20 jaar stijgt mee om het risico te beperken dat de verschillende leeftijden een te grote rol gaan spelen bij het aannemen van mensen. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd.
In onze beloningspraktijk krijgen we steeds vaker de vraag van klanten om een zienswijze te ontwikkelen op de verhouding ‘beloning van directeur-bestuurders’ en een geldende cao. Een interessante vraag, die relevant en actueel is, maar zeker ook complex en daarmee niet eenduidig te beantwoorden.
De Tweede Kamer wil dat het kabinet het fiscale voordeel waar expats in Nederland gebruik van mogen maken opnieuw bekijkt. SP en Groenlinks deden daartoe een oproep, een meerderheid van de Kamer stemde daarmee in zo meldt Nu.nl