Met een economie die op volle toeren draait en de almaar oplopende personeelstekorten verwachten veel Nederlandse professionals er komend jaar financieel op vooruit te gaan: twee derde (66%) acht het waarschijnlijk in 2022 een salarisverhoging te ontvangen. Dat blijkt uit de jaarlijkse internationale Salary Survey van recruitmentorganisatie Robert Walters.
2022 staat voor de deur. Wat verandert er allemaal voor HR-professionals en hoe bespaar je kosten? Ontdek het tijdens het Eindejaarswebinar op 9 december.
Veruit de meeste organisaties worden op dit moment geconfronteerd met krapte op de arbeidsmarkt. Het werkloosheidscijfer daalt, terwijl de vacaturegraad maar blijft toenemen. Hoe word en blijf je als werkgever aantrekkelijk op de veranderende arbeidsmarkt? En niet alleen aantrekkelijk, maar ook wendbaar?
Hogere salarissen voor professionals in zorg en onderwijs worden – terecht – toegejuicht. Maar een taboe blijft het salaris van politici, topambtenaren en bestuurders in de publieke sector. Dat mag niet worden verhoogd. Onterecht. Want de Wet normering topinkomens (Wnt) past niet meer in deze tijd.
De in september gemaakte loonafspraken zijn met een gemiddelde van 2,4 procent de hoogste sinds de corona-pandemie en -maatregelen een rol spelen in het arbeidsvoorwaarden¬overleg. Het aantal nieuw afgesproken cao’s was in de afgelopen maand 17, een normaal aantal.
Ook na de coronacrisis zal het thuiswerken een blijvertje zijn. Vaak in combinatie met werken op kantoor: het hybride werken. De regering heeft daarom de mogelijkheid van het aanbieden van een onbelaste thuiswerkvergoeding door de werkgever geïntroduceerd. Het is mogelijk om met elke werknemer afzonderlijk vaste afspraken te maken over het aantal dagen per week waarop de werknemer thuiswerkt en op het werk komt. Op basis hiervan kan de werkgever een vaste vergoeding toekennen.
Het netto maandsalaris van Nederlanders met een modaal inkomen stijgt in 2022 met 7,75 euro. Dat is een stijging van 0,34 procent. Dit blijkt uit de doorrekeningen die HR-dienstverlener Visma | Raet jaarlijks uitvoert, direct na het bekendmaken van de Rijksbegroting. De belangrijkste overige conclusies luiden als volgt:
Op dinsdag 21 september is het weer Prinsjesdag. Wat verandert er allemaal op gebied van HR? De HR- en salarisspecialisten van Salure praten je bij in het gratis Prinsjesdagwebinar op 23 september.
Elke werkgever is verplicht diverse sociale lasten en premies af te dragen. Door middel van deze premies kun je je medewerkers verzekeren tegen bijvoorbeeld de financiële gevolgen van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Met het groeien van je organisatie groeien deze lasten met je mee. Er zijn diverse mogelijkheden om op deze lasten te besparen.
Als je meerdere buitenlandse vestigingen hebt, kan het lastig zijn om grip op internationale HR-processen en HR-informatie te krijgen. Paul van Hengel, partner bij Salure en data-analist Erwin Vink leggen uit hoe zij deze uitdaging aan gingen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling