Een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst opnemen kan het makkelijker maken om arbeidsvoorwaarden te wijzigen. Beter gezegd, minder moeilijk maken want uit een uitspraak van de Kantonrechter Tilburg blijkt nog eens dat eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden vaak niet lukt.
Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft door DOC Advies een Transitieplan Reorganisatie VVN op laten stellen, waarover aan de ondernemingsraad advies is gevraagd. Bij memo heeft de OR aan de directeur van VVN laten weten dat de adviesaanvraag niet volledig is, omdat er niet ingegaan wordt op de inhoud en beweegredenen voor het besluit, de te verwachten gevolgen voor werknemers en de voorgenomen maatregelen naar aanleiding daarvan.
Een werkgever en een werknemer hebben op 14 april 2011 een vaststellingsovereenkomst tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst getekend. De arbeidsovereenkomst zou op 1 november 2011 eindigen. De werknemer komt echter op 11 augustus 2011 te overlijden. De zus van de werknemer, de enig erfgename, vordert dat de overeengekomen beëindigingsvergoeding aan haar betaald moet worden.
Een werknemer is bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor een jaar met een detacheerder in de technische sector en bouw, een non-concurrentiebeding overeengekomen. Na dit jaar wordt de arbeidsovereenkomst verlengd voor onbepaalde tijd. Na bijna vijf jaar zegt de werknemer de arbeidsovereenkomst op om in dienst te treden bij een uitzendorganisatie. De werkgever is van mening dat daarmee het concurrentiebeding wordt overtreden.
Door het snel toenemende aantal faillissementen en reorganisaties neemt ook het aantal arbeidsconflicten rap toe. Dat schrijft het AD.
De helft van de HR-professionals heeft nog nooit van de Wet Uniformering Loonbegrip (ULB) gehoord of kent het alleen van naam. In 16 procent van de gevallen heeft het Hoofd Salarisadministratie er nog nooit van gehoord; bij medewerkers salarisadministratie ligt dit zelfs op 30 procent.
Was in het Lenteakkoord nog afgesproken dat werkgevers straks medewerkers kunnen ontslaan zonder dat ze vooraf toestemming hoeven te vragen bij het UWV, in het Regeerakkoord is het juist andersom. De parallelle route via de kantonrechter vervalt. Als ontslagvergoeding gaat maximaal een half maandsalaris per dienstjaar gelden, met een grens van 75.000 euro.
Er is een nieuwe overheidsprikkel om het ziekteverzuim terug te dringen. Na de Wet verbetering Poortwachter, de WIA en de twee jaar verplichte loondoorbetaling bij ziekte van vaste werknemers, is in Den Haag de Modernisering Ziektewet aangenomen. Hiermee moet de toenemende arbeidsongeschiktheid van flexibele arbeidskrachten worden gestuit. Wat kun je straks als werkgever doen om de schade te beïnvloeden?
Een werkgever hoeft niet elke forse overschrijding door een werknemer van de binnen haar onderneming geldende fatsoensnormen te accepteren. Dit betekent echter niet dat dergelijk gedrag altijd -onder alle omstandigheden- een ontslag op staande voet rechtvaardigt. Een ontslag op staande voet is alleen op zijn plaats als het gedrag van een werknemer zo ernstig is, dat van de werkgever redelijkerwijs niet gevergd kan worden dat hij de arbeidsrelatie nog voortzet. Bij het beoordelen van de ernst van de (gestelde) dringende reden dient ook rekening te worden gehouden met alle van belang zijnde omstandigheden.
Een werknemer is sinds 1992 bij Plukon Blokker BV in dienst, laatstelijk als assistent meewerkend voorman. Op 14 december 2009 is de werknemer met zijn rechterhand bekneld geraakt in een sealmachine, waarna hij arbeidsongeschikt is geraakt. Plukon heeft begin 2012 de loonbetaling aan de werknemer gestopt, omdat de werknemer onvoldoende zou meewerken aan de re-integratie. De werknemer vordert loondoorbetaling.