Er is meer aandacht nodig voor het voorkomen van beroepsziekten door lichamelijke belasting. Uit cijfers van TNO blijkt dat bijna een half miljoen werknemers kampen met fysieke aandoeningen door het werk. Deze klachten leiden jaarlijks tot zeven miljoen verzuimdagen en een kostenpost voor werkgevers van 1,5 miljard euro, nog los van de zorgkosten. Daarom lanceert staatssecretaris Bas van 't Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op woensdag 28 oktober de campagne Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!
HR kent doorgaans twee problemen. De eerste: HR wordt niet serieus genoeg genomen als strategisch sparringpartner. En nummer twee: de business maakt te weinig gebruik van onze producten. Zou het ene wellicht met het andere te maken kunnen hebben?
Wie had een maart gedacht dat we, nu de herfst aangebroken is, nog steeds thuis zouden werken? De weken waarin HR zich vooral bezighield met crisiscommunicatie en de overgang naar een thuiswerksituatie liggen ver achter ons, maar de impact van de corona-pandemie op de werkzaamheden van de HR-afdeling is nog steeds duidelijk aanwezig. Wat zijn de nieuw prioriteiten voor de komende tijd?
Maar liefst 89% van de HR-professionals zegt dat ze werknemers hebben toegestaan om tijdens de pandemie thuis te werken, en 77% zegt van plan te zijn om dit ook te blijven doen wanneer er geen risico meer is op besmetting. Daarmee lijkt thuiswerken de nieuwe norm, ook na de pandemie.
Managers maken zich zorgen over het behoud van talent door het uitblijven van promoties en loonsverhogingen tijdens de pandemie zo blijkt uit de Salarisgids 2021 van recruitmentbureau Robert Half. Toch voorspelt het bureau dat de arbeidsmarkt in 2021 weer aan gaat trekken. Momenteel zijn werkgevers voornamelijk op zoek naar tijdelijke professionals. Deze zijn aantrekkelijk doordat ze met minimale training inzetbaar zijn om bedrijfskritieke functies te vervullen.
Bij de vijfde editie van het Nationaal HR Analytics congres waren meer dan 150 gasten en 20 sprekers aanwezig. Vanwege de corona-epidemie vond het congres geheel online plaats, maar dat heeft de pret zeker niet gedrukt. Benieuwd naar de lessen? In dit artikel vat ik het congres samen.
De Inspectie SZW deelde sinds de invoering van een hardere fraudeaanpak in 2013 zo’n 20.000 boetes uit. Ongeveer 15% van de boetes moest de dienst na bezwaar helemaal of deels terugbetalen zo blijkt uit een analyse van het FD.
Door de coronacrisis ligt de focus van organisaties eenzijdig op de korte termijn. De vraag is nu hoe we efficiëntie en controle kunnen ombuigen naar een model dat de mens juist centraal stelt. Dit blijkt de rode draad van de ‘Future of Work’, twee bijeenkomsten waar 17 HR-directeuren van toonaangevende Nederlandse organisaties samen kwamen.
In een brief aan de bedrijven en werknemers in Nederland, doet de Stichting van de Arbeid een dringende oproep om thuis te werken tenzij dit echt niet kan. Dit met het doel het aantal contacten en verplaatsingen tot een minimum te beperken. Indien thuiswerken niet mogelijk is, acht de Stichting het van groot belang dat veiligheidsmaatregelen strikt in acht worden genomen en worden vastgelegd.
36% van de werkenden vindt dat het mondkapje op de werkvloer verplicht moet worden. 59% vindt de huidige kabinetsregels onduidelijk en verwarrend. Als mensen moeten kiezen tussen een dringend advies voor mondkapjes, of een verplichting, kiest 64% voor een verplichting. Dit blijkt uit onderzoek van het CNV onder 1250 leden.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling