Door de noodzaak om te veranderen staan Nederlandse bedrijven aan vooravond van ongekende innovaties in workflows en op de werkplek. Nederlandse leidinggevenden vinden deze aankomende veranderingen ingrijpender dan de veranderingen aan het begin van pandemie. Meerderheid Nederlandse werknemers verwacht spanning tussen belang bedrijfscontinuïteit en veilige terugkeer naar de werkplek.
Het jaarlijkse functioneringsgesprek is voor zowel de werkgever als werknemer een spannend moment. Maar hoe ziet dat gesprek eruit nu we massaal thuiswerken? Nu medewerkers en managers elkaar niet dagelijks zien, kan het lastig zijn een eerlijke beoordeling te geven. Tijdens een crisis zoals deze veranderen doelen, prestaties en prioriteiten. Een functioneringsgesprek is daarom een goed moment om daarbij stil te staan.
Als het om mentaal veeleisende arbeid gaat, schaadt thuiswerken de kwaliteit van het werk. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit naar aanleiding van een studie onder schakers zo meldt De Volkskrant.
Steeds meer werknemers kunnen niet komen werken vanwege quarantaine. Werkgevers moeten de betreffende werknemers doorbetalen maar kunnen geen beroep doen op de verzuimverzekering. Volgens AWVN speelt dat steeds meer bedrijfstakken parten zo meldt Nu.nl.
Het zogenaamde 'hub-and-spoke-model heeft meerdere voordelen aldus Ed Bouterse, Head of Workthere Europe, en Ellen Waals, Head of Agency bij Savills in Nederland. Maar wat houdt het precies in en wat betekent het voor werknemers? 'Je kunt verschillende concepten, locaties en kantoorgroottes uitproberen en meten hoe werknemers hierop reageren en hoeveel gebruik ze ervan maken.'
Het slim inrichten van de digitale werkplek zorgt ervoor dat medewerkers productief (samen)werken en draagt bij aan een naadloze overgang tussen kantoor en thuis. Aan de hand van 3 Golden Nuggets liet Bas van Leur tijdens het online congres 'Remote werken en engagement' zien hoe je met praktische en direct toepasbare middelen binnen Office 365 de werkwijze van medewerkers efficiënter kunt inrichten, samenwerkingsprocessen kunt versterken en daarmee makkelijker en slimmer kunt werken op afstand.
Corona beïnvloedt al ruim een half jaar ons werk. Thuiswerken, online meetings, collega’s missen en organisaties die amper het hoofd boven water houden. Recente Motivaction resultaten tonen dat verschillen tussen medewerkers groter worden. Zo valt het langdurig thuiswerken de een zwaarder dan de ander, is het gemis van collega’s bij jongeren het grootst, gaat de samenwerking met collega’s vooral onder hoger opgeleiden niet altijd goed en hebben met name mannen moeite om zich thuis te concentreren. Maatwerk is dus noodzakelijk om medewerkers, ook op afstand, betrokken te houden.
Nederland is al een stap verder is in de digitaliseringsslag van HR-processen dan de meeste Europese landen. Bijna de helft (47%) van de Nederlandse werkgevers vindt dat zij al veel hebben bereikt. Alleen Polen (54%) en Spanje (51%) scoren iets hoger. Oostenrijk blijft nog behoorlijk achter met slechts een kwart van de werkgevers die aangeeft dat de processen voldoende zijn gedigitaliseerd.
Ondanks economische zorgen blijven sfeer en collegialiteit doorslaggevende factoren voor werkgeluk HR-professional. 57 procent van de HR-professionals maakt zich zorgen over de stand van de economie en dat percentage ligt zestien procent hoger dan vorig jaar.
Beste Joost, Man man, wat was ik blij; twee weken geleden werd KPN door Equileap uitgeroepen tot het meest gendergelijke bedrijf van Nederland. ‘Mooi’ dacht ik, ‘Joost weet dus ècht hoe het moet, 30% vrouwen in de RvB en RvC, top!’ Tot ik gisteren de column van Sophie van Gool (Salaristijger) in de Volkskrant las.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.