De webmodule, waarmee opdrachtgevers kunnen zien of ze werk mogen laten uitvoeren door een zelfstandige (iemand buiten loondienst), zal begin januari als pilot online komen. Deze pilot gaat zes maanden lopen. De pilot webmodule komt een paar maanden later online dan eerder was gepland. Het huidige handhavingsmoratorium dat per 1 januari 2021 afloopt, wordt daarom verlengd.
Ik ontmoet nogal eens wat tegenstand als ik zeg dat vrouwen nu eenmaal anders zijn dan mannen. En dat dat niet alleen door opvoeding komt maar ook doordat we qua fysiek verschillen. Sommigen (vrouwen met name) worden dan woest. En ik denk dat dat komt omdat ze het interpreteren als ‘vrouwen zijn minder’. Maar dat is niet wat ik bedoel, en dat is ook niet wat de wetenschap zegt.
Werkgevers verwachten dat ook na afloop van de coronacrisis medewerkers meerdere dagen per week zullen thuiswerken. Dit betekent dat aanpassing nodig is van de huidige vergoedingsregelingen voor woon-werkverkeer én dat thuiswerkvergoedingen belastingvrij moeten worden.
Technisch gezien slaan wij ons gemakkelijk door online communicatie heen, maar één ding blijft nog steeds een enorm moeilijke vraag. Hoe halen wij onze resultaten als organisatie, afdeling of team terwijl wij onze medewerkers daarbij niet meer in de ogen kunnen kijken? Een mooi voorbeeld werd met ons gedeeld tijdens een trainingsmodule over leidinggeven bij een grote financiële instelling.
Bij een flink aantal bedrijven kunnen plotseling de strategische plannen de prullenbak in. Omzetverlies, verlies van klanten en markten, gebrek aan financiële draagkracht en een onzeker toekomstperspectief, maken dat een reorganisatie soms onvermijdelijk is. Aan een reorganisatie hangt vaak een zeer negatief beeld, maar mits goed vormgegeven kan een reorganisatie de organisatie en de medewerkers een nieuwe toekomst bieden.
In de marketingwereld doen we het al volop: actief luisteren naar de klant, zodat we kunnen inspelen op zijn behoeften. Irma Doze, coauteur van het boek ‘HR-analytics’, ziet nu dezelfde trend ontstaan bij werknemers. Hoe doe je dat, actief naar je werknemer luisteren? En waarom is het waardevol?
Eén op de drie Nederlandse werkenden spart niet met zijn manager over de werk/privé-balans. Daarnaast is er een aanzienlijke groep die vindt dat zijn manager te veel over zijn eigen privésituatie praat. Eén op de acht (13%) denkt er zo over.
Het grote verschil tussen vast en flexibel werk op de huidige arbeidsmarkt moet door komende kabinetten worden aangepakt. Dat schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Van ‘t Wout aan de Tweede Kamer. Ze reageren hiermee op rapporten over de toekomst van de arbeidsmarkt, die begin die jaar kwamen van de commissie Borstlap en de Wetenschappelijk Raad voor Regeringsbeleid (WRR).
UWV opent aankomende maandag het loket voor de derde tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De uitkeringsinstantie bereidt zich voor op duizenden aanvragen per dag.
Een crisis als waar we nu in zitten komt van rechts en geef je voorrang. Wat moet er dan veranderen en wat is de taak die je samen te doen hebt? Hoe kom je hier doorheen? Wij zien vier werkende bestanddelen die je helpen om dat goed te doen. Die vorm geven aan waar we allemaal naar zoeken. Deze tijd vraagt om TACTvol leiderschap.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.