Behoudens uitzonderlijke omstandigheden is het niet mogelijk om bij een ontbindingsbeschikking in hoger beroep te gaan. Wat kan een werkgever doen als hij achteraf van mening is dat de werknemer tijdens de mondelinge behandeling van de zaak niet de waarheid heeft gesproken?
Sinds afgelopen augustus hebben werkgevers meer mogelijkheden om goede vakkrachten te sparen bij ontslagronden. Doordat werknemers makkelijker ‘onmisbaar’ verklaard kunnen worden, krijgen werkgevers meer vrijheid in hun beslissing wie wel of niet ontslagen wordt. Maar deze verruiming van de ontslagregels heeft tot nu toe nog weinig effect.
Een werkgever is van mening dat een werknemer bovenmatig ziek is, wat tot problemen op de werkvloer leidt. De kantonrechter vindt ook dat er onmiskenbaar sprake is van een hoog ziekteverzuim, maar leidt dit ook tot dusdanige organisatorische problemen dat de arbeidsovereenkomst moet worden beëindigd?
Mensen werken harder als ze een bonus krijgen, die ze kunnen verliezen als ze bepaalde resultaten niet behalen. Tenminste, dit geldt voor werknemers van een Chinese elektronicafabriek, die meewerkten aan een Amerikaans onderzoek, aldus Z24.nl.
Gezond en lekker werken is volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius het belangrijkste thema voor de FNV in 2010. Volgens Jongerius is een indeling in zware beroepen onmogelijk. Ze zei dit tijdens de nieuwjaarsreceptie van de FNV vakcentrale.
De Kantonrechter oordeelt dat de wijziging van targets van een bonusregeling niet instemmingsplichtig is. In hoger beroep is het Hof Den Haag het met deze uitspraak eens.
Een zieke werknemer krijgt salaris én bouwt gedurende maximaal zes maanden vakantiedagen op. Dus een werknemer die één jaar ziek is, bouwt volgens de Nederlandse wet over een half jaar vakantiedagen op. De Europese rechter oordeelt echter dat deze Nederlandse regeling in strijd is met Europees recht.
De centrale ondernemingsraad dient een actieve houding aan te nemen. Als er een onduidelijk adviesaanvraag is, moet de COR daar zelf vragen over stellen. Zij kan zich later niet beroepen op onduidelijke informatievoorziening, zo oordeelt de Ondernemingskamer.
Het beoordelingsgesprek kan dit jaar wel eens gebruikt worden om een eerste ontslagronde te houden. Deze verwachting spreekt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen uit in dagblad Spits.
Werkgevers willen steeds meer af van de traditionele dertiende maand die ze rond de jaarwisseling betalen. Een vaste dertiende maanduitkering kan problemen geven voor bedrijven als de resultaten tegenvallen. Dit meldt bndestem.nl.