Een taxichauffeur die 20 uur per week werkt, meldt zich op 12 februari 2007 arbeidsongeschikt vanwege een gebroken rechterenkel. Op 1 januari 2008 hervat hij op arbeidstherapeutische basis zijn werk. Op 18 augustus 2008 gaat hij weer volledig aan de slag, nadat hij dit per brief op 15 augustus aan de werkgever kenbaar heeft gemaakt. Een maand later, op 15 september, breekt hij zijn linkerenkel. Is hiermee een nieuwe 104-wekenperiode ingegaan?
Bij het einde van een arbeidsovereenkomst kunnen werknemers normaal gesproken aanspraak maken op uitbetaling van hun vakantietegoed (artikel 7:641 lid 1 BW). Maar hebben erfgenamen hier ook recht op nadat de arbeidsovereenkomst door de dood van de werknemer is geëindigd?
Als een werknemer betrapt wordt op het bij zich steken van een pakje shag van een collega, claimt hij dit ‘uit gewoonte’ gedaan te hebben en is er volgens hem geen sprake van diefstal. De werkgever vindt dit geen geldig excuus en ontslaat de man op staande voet.
Een werknemer is vanuit zijn functie tevens voorzitter van de Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL). Ook is hij mededirecteur van een adviesbureau en heeft hij nog enkele andere nevenwerkzaamheden. De cao bepaalt dat hiervoor toestemming van de werkgever is vereist. De werkgever acht dat hij dit niet gegeven heeft en ontslag op staande voet volgt.
De uitdaging is duidelijk. Hoe zorgen we er op dit moment voor dat de mensen die dreigen hun werk te verliezen in contact blijven met de arbeidsmarkt? TNO Arbeid onderzocht tien veelbelovende buitenlandse initiatieven voor van werk naar werk mobiliteit. Gedeeld Werkgeverschap kwam voor het MKB het beste naar voren.
Een werkneemster deelt aan haar werkgever mee dat zij zwanger is. Een maand later bericht de werkgever dat de functie van werkneemster komt te vervallen wegens bedrijfseconomische redenen. De kantonrechter oordeelt dat het ontbindingsverzoek van de werkgever geen verband houdt met een opzegverbod.
Maar liefst twintig procent van de single mannen wil graag een vrouw die zich met name bezighoudt met het huishouden en de kinderen. En 35 procent van hen zou het fijn vinden als zijn vrouw überhaupt geen carrière wil, maar ’s avonds op hem wacht met het eten. Dit blijkt uit een onderzoek van Singlessite onder bijna 500 vrijgezellen.
Regelmatig wordt een werknemer bij een ontslag op staande voet meer dan één verwijt gemaakt. Een werkgever kan dit doen met de gedachte dat zelfs als slechts de helft van de verwijten bewezen kan worden, de rechter wel overtuigd zal zijn van de gerechtvaardigdheid van het ontslag op staande voet. Een samengestelde dringende reden is echter niet zonder risico.
Overheden bereiden zich wereldwijd onvoldoende voor op de gevolgen van de toenemende vergrijzing binnen hun organisatie. Ze onderschatten met name de invloed van de ouder wordende werknemer op de dienstverlening van de publieke sector.
Over het algemeen vinden werkgevers het doorwerken tot 67 jaar een goed plan. Zolang dat tenminste niet voor hen zelf geldt. Dit blijkt uit een nog ongepubliceerd onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI).