Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de Eerste Kamer. De fracties van BBB, VVD, PVV, JA21, FVD, SGP en 50PLUS stemden tegen, waardoor het voorstel met de kleinst mogelijke meerderheid is verworpen.
Het demissionaire kabinet maakt structureel ruim twee miljard euro extra per jaar vrij om kwetsbare huishoudens te ondersteunen. Dat blijkt uit de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota. Wat gaan werkgevers en werknemers van alle plannen merken? De belangrijkste veranderingen op een rij.
De Wet toekomst pensioenen (Wtp) is op 1 juli dit jaar ingegaan, met een overgangsperiode tot 1 januari 2028. Tijd zat lijkt, maar door er nú op in te spelen, kun je een belangrijke stap zetten om voor de nieuwe generaties werknemers een aantrekkelijke werkgever te blijven en te worden. Hierbij dus tip om je als werkgever goed voor te bereiden op het nieuwe pensioenstelsel.
Laat je medewerkers zelf kiezen met wat voor soort devices ze werken dan worden ze gelukkiger én productiever en zijn ze over het algemeen meer tevreden over de organisatie waar ze werken . Maar hoe zet je een Choose Your Own Device-strategie op? Hans van der Linden, marketing manager bij Pro Warehouse en Steven van der Keur, manager engineering leggen uit hoe dit concept bij hen werkt.
Organisaties die hun bedrijfsactiviteiten veranderen, moeten zich ook de vraag stellen of ze door die wijziging automatisch onder de verplichtstelling van een bedrijfstakpensioenfonds (BPF) vallen. Of wellicht onder een ander BPF dan waar ze nu aangesloten zijn. Dat gaat namelijk met regelmaat mis en de gevolgen voor de directeur-grootaandeelhouder of bestuurders kunnen groot zijn.
De veranderingen vanwege de WTP hebben nogal wat voeten in aarde, ook voor werkgevers en werknemers met een verzekerde pensioenregeling. Als eerste moeten de juridische documenten aangepast worden voor 1 januari 2024. Belangrijker dan dat is de vraag of je met je bestaande werknemers over wilt naar het nieuwe stelsel en hoe dan de nieuwe regeling en een eventuele compensatie eruit moet komen te zien.
Omdat werknemers zich in de pers uitlieten over hun werkgever Big Bazar en het dreigende faillissement heeft de keten besloten een verbod op praten met de pers op te nemen in hun social mediaprotocol. Werknemers vragen zich af of dat zomaar kan. RTL Nieuws vroeg het aan Pascal Besselink, advocaat arbeidsrecht bij DAS.
1 juli is de nieuwe pensioenwet ingegaan. Maar welke keuzes moet je als werkgever maken? En wanneer kun je het beste daarmee beginnen?
Een arbeidsovereenkomst met een werknemer die de AOW-leeftijd bereikt, eindigt niet automatisch, tenzij dit in de individuele arbeidsovereenkomst of in de cao is bepaald. Dan is er dus expliciet een pensioenontslagbeding opgenomen. Als de arbeidsovereenkomst, nadat de werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt, wordt voortgezet is het verstandig een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te sluiten. Wat zijn daarvan de juridische consequenties en hoe zit het met de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte?
Vier jaar geleden stimuleerde nog maar 18 procent van de werkgevers de fiets voor woon-werkverkeer. Inmiddels heeft een derde van de werknemers een fietsregeling via het werk zo meldt leasemaatschappij ALD Automotive.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling