Logo
  • Nieuws
  • 27 juli 2010
  • Peter van den Hout

Mannen hebben minder last van stress op het werk

Zelfs wanneer vrouwen en mannen hetzelfde beroep uitoefenen, hebben de eersten meer last van stress. Dat komt naar voren uit een internationaal onderzoek van Kenexa Research Institute.

Beeld Mannen hebben minder last van stress op het werk

In het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder 30.000 ook Nederlandse werknemers, gaf 56 procent van de vrouwen aan hun stressniveau normaal te vinden. Een kwart bestempelde hun mate van gespannenheid echter als excessief.

 

Hiermee blijken vrouwen meer druk te ervaren dan mannen. Zo maken mannelijke managers 6 procent en mannelijke serviceverleners 8 procent minder melding van excessieve stress. Bij vloermedewerkers loopt het verschil op tot 10 procent.

 

Werk/privébalans

Volgens de onderzoekers komt de mate van stressgevoeligheid op conto van de volgende factoren: werk/privébalans, werkplezier, een respectvolle leidinggevende, een gepast salaris en doorgroeimogelijkheden. En vrouwen zouden zich eerder druk maken over dit soort zaken.

 

Vertrouwen van het management bleek daarnaast een belangrijke factor voor hen om zich prettig te voelen op de werkvloer, evenals gelijke kansen voor beide seksen. Mannen gaven aan vooral te hechten aan vertrouwen in oudere leidinggevenden en in het afleveren van of werken aan een kwalitatief hoogstaand product.

 

Glazen plafond

Volgens een van de onderzoekers, Brenda Kowske, kan het onderzoek voor een deel een verklaring geven waarom er minder vrouwelijke dan mannelijke managers zijn. "Academici en de media houden het glazen plafond in stand en vrouwen moeten vechten tegen het idee dat ze de motivatie niet zouden hebben om de carrièreladder te beklimmen. Het lijkt er bovendien op dat minder vrouwen het vertrouwen hebben dat het najagen van hun werkdoelen te verenigen is met een goede werk/ privébalans. Al deze factoren leiden tot meer stress bij vrouwen."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.