Logo
  • Nieuws
  • 23 augustus 2013
  • Mariel Hovemann

Lunch niet langer ontspanning

De lunch op het werk is lang niet voor iedereen een moment van ontspanning. Er wordt bijna net zo veel achter het bureau geluncht als op een aparte plek zoals een kantine. Ook praten we tijdens de lunch veel over werkgerelateerde zaken. Dat blijkt uit Het Grote Lunchonderzoek 2013 van onderzoeksbureau Multiscope onder 1.000 werkende panelleden.

Beeld Lunch niet langer ontspanning

De meeste mensen (39 procent) lunchen in een kantine of andere hiervoor bedoelde ruimte. Een iets lager percentage luncht meestal achter het bureau. Van deze mensen werkt liefst 85 procent soms of altijd door tijdens het lunchen. Dat houdt in dat een derde van alle werkenden doorwerkt tijdens de lunch. Voor deze mensen is de lunch dus geen moment van ontspanning, maar meer een moment om snel een broodje naar binnen werken. 7 procent luncht meestal thuis.

8 à 9 minuten smokkelen

Gemiddeld hebben we 30 minuten lunchpauze. Meer dan de helft (53 procent) van de werkenden smokkelt daar echter tijd bij. Bij 4 procent is dat zelfs gebruikelijk. Mensen die langer pauze nemen dan toegestaan smokkelen gemiddeld zo’n 8 à 9 minuten extra.

Werkoverleg

Lunchen op een andere plek dan aan het bureau betekent niet dat we het werk helemaal loslaten. Het werk is voor bijna twee derde een onderwerp dat vaak besproken wordt tijdens de lunch. 7 procent ergert zich echter aan praten over het werk tijdens de lunchpauze en praat op dat moment liever over andere dingen. Andere veelbesproken onderwerpen zijn nieuws & actualiteiten, de dagelijkse beslommeringen en vakanties. Daarnaast hebben vrouwen het vaak over kinderen en gaat het bij mannen vaak over humor.

Ergernissen

Meer dan de helft (55 procent) van de ondervraagden stoort zich wel eens aan anderen tijdens de lunch. Vooral collega’s die met hun mobiele telefoon bezig zijn is een grote ergernis. We zien liever dat collega’s zich sociaal opstellen tijden de lunch dan dat ze aan het Facebooken of Whatsappen zijn. Roddelen over andere collega’s en smakken tijdens het eten zijn andere veel voorkomende ergernissen. 10 procent ergert zich vooral wanneer ze tijdens de lunch gestoord worden met betrekking tot werk.

 

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.