Werkgever mag een ziekmelding niet weigeren of zelfstandig oordelen dat geen sprake is van ziekte. Dat lijkt een open deur, maar het komt toch nog regelmatig voor. Enkele uitspraken.
In het nieuwe jaar staan wijzigingen voor de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (hierna: Whk) op stapel. Niet alleen worden de premies voor de Ziektewet en de WGA aangepast, ook veranderen de loonsomgrenzen.
In onderstaande uitspraak speelde de vraag of werkgever bij het uitkeren van de resterende verlofdagen is uitgegaan van een juist saldo. De rechter zegt van niet.
De bepaling in uitzend-cao’s over onmiddellijke beëindiging van de uitzendovereenkomst bij ziekte of een arbeidsongeval van de uitzendkracht is niet rechtsgeldig. Dat adviseert Advocaat Generaal De Bock de Hoge Raad.
Waarschijnlijk heb je de term Preventief Medisch Onderzoek (PMO) wel eens voorbij zien komen. Maar wat houdt het PMO nou precies in? En waarom zou je het PMO inzetten voor jouw organisatie? En vooral: Wat is de toegevoegde waarde voor jouw medewerkers!
Het ziekteverzuim in veel sectoren stijgt al meerdere jaren. Met een goed voorspelmodel is het mogelijk dit verzuim op organisatieniveau te voorspellen zodat er tijdig de juiste acties kunnen worden ondernomen. Dit concluderen Mark Boitelle, arbeids- en organisatiepsycholoog en Kristiaan Glorie, directeur van Erasmus Q-intelligence, een onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Boitelle analyseerde de verzuimcijfers binnen meerdere organisaties en zag dat dit op basis van modellen goed bleek te voorspellen.
Het verzuim door psychische klachten neemt langzaam toe. De afgelopen periode lag dit circa 10% hoger dan in dezelfde periode in 2019. Het gemiddelde verzuimpercentage daalde wel. In augustus naar 4,0% ten opzichte van 4,5% in juli 2022. Daarmee ligt het gemiddelde verzuimpercentage nagenoeg op het gebruikelijke niveau van vóór corona in augustus 2019.
Als werkgever heb je diverse financiële verplichtingen ten aanzien van je medewerkers. Naast de loonbetalingsplicht bij ziekte zijn er verschillende sociale lasten en premies af te dragen. Wanneer je organisatie in volume toeneemt, groeien deze lasten met je mee. Gelukkig zijn er mogelijkheden om op deze lasten te besparen.
Als werkgever draag je de zorg voor je medewerkers. Dit uit zich in diverse verplichtingen zoals het verstrekken van de benodigde informatie en kennis bij instroom, het faciliteren van opleidingsmogelijkheden en het verzorgen van de juiste begeleiding bij ziekte. Er zijn ook een grote financiële verplichtingen. Naast de vanzelfsprekende loonbetalingsplicht zijn er verschillende sociale lasten en premies af te dragen. Hiermee verzeker je je medewerkers tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid bijvoorbeeld. Wanneer je organisatie in volume toeneemt, groeien deze lasten met je mee. Toch zijn er mogelijkheden om op deze lasten te besparen.
Vorige maand oordeelde de kantonrechter Rotterdam dat geen sprake was van het opzettelijk veroorzaken van arbeidsongeschiktheid bij het ondergaan van een borstverkleining door een werknemer in het buitenland. De rechter oordeelde dat het opzetbegrip eng moet worden uitgelegd. Het betreft hier een streng en zwaar criterium.