Bedrijven moeten zeer diverse bedragen voor de ZW en WGA betalen. Waar het ene bedrijf in 2014 € 90.000 gaat betalen, betaalt het andere bedrijf in dezelfde sector met € 620.000 ruim 6 keer zoveel. Dit verschil loopt de komende jaren bovendien op tot een factor 16. Dit blijkt uit een analyse van Mercer.
Minister Asscher van Sociale Zaken houdt vast aan de loondoorbetalingsplicht voor zieke werknemers van 104 weken. Hij is dan ook geenszins van plan de periode van loondoorbetaling voor kleine werkgevers te verkorten naar 52 weken.
In het derde ziektejaar is de werkgever verplicht om 70% van overeengekomen loon te betalen in plaats van 70% van het maximum dagloon
Slechts één op de vijf bedrijfsartsen meldt ziekten die overwegend zijn veroorzaakt door werk. De Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie, gaan bedrijfsartsen aanpakken zo meldt de Altijd Wat monitor van NCRV.
Vanaf 18 december valt bij iedere werkgever een blauwe envelop op de deurmat. Dit kan een grote verrassing betekenen, gezien de veranderingen binnen de wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa). Deze nieuwe regeling gaat in per 1 januari 2014. Assurantieadviseur Van Lanschot Chabot adviseert werkgevers de drie premies goed te controleren en bovendien bij onduidelijkheid bezwaar aan te tekenen. Dit moet binnen zes weken na aantekeningsdatum gebeuren.
Veel slachtoffers van arbeidsongevallen en beroepsziekten krijgen geen compensatie voor de financiële schade die ze hebben opgelopen. Ze worden bovendien vaak ‘onheus bejegend en raken dikwijls in een sociaal isolement’. De huidige compensatiepraktijk werkt kortom niet. Dit is een van de conclusies van het proefschrift waarop onderzoeker Wim Eshuis op 4 december promoveert.
Zes uur ‘s ochtends. De wekker en de kinderen schreeuwen. Op weg naar het werk verspert een vrachtwagen twee rijstroken. File. Een half uur later strompel je het kantoor binnen om hopelijk die strakke deadline van een project te halen, tot een zieke collega roet in het eten gooit. ’s Middags heb je nauwelijks honger en je besluit snel door te werken. Totdat je baas wijst op een aantal fouten die je in de afgelopen maand niet had mogen maken. Na een chaotische avondspits plof je oververmoeid in bed. Maar slapen lukt niet.
Als het om de re-integratie van zieke werknemers gaat, komt er steeds meer verantwoordelijkheid en financieel risico bij de werkgever te liggen. Adequaat optreden is dan ook noodzakelijk. En als een arbeidsconflict de oorzaak lijkt van de ziekmelding al helemaal.
Na langdurige arbeidsongeschiktheid is de functie van de werknemer aangepast aan de overgebleven capaciteiten. Deze werkzaamheden zijn echter nooit volledig verricht door de werknemer. Na volledige uitval meende de werkgever niet opnieuw 104 weken salaris te hoeven doorbetalen. De werknemer dacht daar anders over, maar erkende wel nooit volledig de nieuwe functie te hebben kunnen uitoefenen.
Werkgevers weten pas na 18 december a.s. welk (voorlopige) percentage aan gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (WHK) 2014 hen door de Belastingdienst wordt toebedeeld. Op 18 december vangt de fiscus namelijk aan met het verzenden van brieven hieromtrent.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling