Van de Nederlandse werknemers ervaart 23% een te hoge en 5% zelfs een veel te hoge werkdruk. Van de laatste groep meldt 44% zich wel eens ziek vanwege de ervaren werkdruk. Gegeven een gemiddelde verzuimduur van 24 dagen komt het verzuim ten gevolge van een (veel) te hoge werkdruk neer op bijna 3,5 miljoen werkdagen per jaar. Meer grip op werkdruk betekent dus meer grip op ziekteverzuim, zo leert onderzoek van Integron waar deze cijfers uit voortkomen.
Griep of verkoudheid is bij alle leeftijdsgroepen verreweg de meest genoemde reden voor verzuim. Bij ouderen zijn vaker dan bij jongeren ook langdurige aandoeningen de reden. Bij werknemers zonder langdurige aandoening verschilt het ziekteverzuim weinig naar leeftijd zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Ouderen van wie de WW-uitkering is afgelopen of van wie de loongerelateerde WGA-uitkering stopt kunnen onder voorwaarden een IOW-uitkering krijgen. De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een uitkering Wet inkomensvoorziening oudere werklozen (IOW) zijn gewijzigd.
Werkgevers mogen het volledige loon van een werknemer stopzetten, als deze weigert passende arbeid te verrichten. Dat heeft de Hoge Raad op 6 juni 2014 geoordeeld. De loonsanctie ziet dus niet alleen op de uren die de werknemer ten onrechte niet werkt. Dit oordeel maakt een eind aan de onduidelijkheid die lange tijd op dit punt heerste.
De duels van Oranje tijdens het WK voetbal in Brazilië leiden niet tot toenemend ziekteverzuim. De oplopende Oranjekoorts wordt in goed overleg tussen werkgevers en werknemers getemperd.
Hoe hoog het verzuim is in het bedrijf, is bij de ondernemer vaak wel bekend. Maar wat dit verzuim hem kost, niet. 90 Procent van de ondernemers weet niet wat verzuim kost of wat het verlagen van verzuim kan opleveren. Dit blijkt uit een onderzoek van ArboNed onder ruim 2.300 werkgevers, met een omvang tot 500 werknemers.
Doorgaans kijken we naar verzuim vanuit het perspectief van HR en in het HR-taalgebruik. Maar wanneer we met een ‘Lean’ bril naar deze materie kijken, zien we ineens nieuwe mogelijkheden om te demedicaliseren en verspilling van inzetbaarheid te voorkomen. De aangescherpte privacy-wetgeving van het CBP helpt ons hierbij. In dit artikel de vijf fasen die bij Lean centraal staan en toepasbaar zijn op processen van verzuim en inzetbaarheid.
De Belastingdienst laat weten dat middelgrote of grote werkgevers die hun eigenrisicodragerschap (ERD) voor de ZW willen beëindigen, per 1 januari 2015 rekening moeten houden met een hoger premiedeel ZW-flex.
Hoewel werkgevers in Nederland in internationaal perspectief veel verplichtingen hebben om hun werknemers gezond te houden, wordt in ons land meer uitgegeven aan ziekte en arbeidsongeschiktheid dan in andere landen. Dit suggereert dat er ruimte is voor verbeteringen. Dat schrijven Rob Euwals, Daniel van Vuuren en Bas ter Weel in de CPB Policy Brief ‘Werken in goede gezondheid’.
Het kabinet heeft het besluit goedgekeurd waarin per 1 januari 2015 een meer risicodekkende ziektewetpremie wordt vastgelegd voor (middel)grote werkgevers die na een periode van eigenrisicodragen terugkeren naar het UWV. Het besluit wordt voor advies aan de Raad van State gestuurd.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.