De trend is al jaren dat het ziekteverzuim stijgt tijdens de feestdagen. Dit jaar zal het verzuim waarschijnlijk nog hoger oplopen dan voorheen. Er komen namelijk verschillende cyclische factoren samen die elk zorgen voor meer ziektemeldingen. Zo ontstaat in 2014 de perfecte storm voor een hoog ziekteverzuim.
De regels voor de begeleiding van langdurig zieke werknemers zijn veel te ingewikkeld voor kleine werkgevers. Dat blijkt uit onderzoek van GfK onder ruim duizend kleine ondernemingen. Het gebrek aan kennis leidt tot boetes die kunnen oplopen tot een compleet jaarsalaris per zieke werknemer. Wat nog oploopt omdat ook subsidies worden misgelopen.
Het stelsel rondom de Ziektewet en WGA kan per 1 januari 2016 eerlijker en eenvoudiger voor werkgevers. Dat stelt verzekeringsmakelaar en risico-adviseur AON in een brief aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Naar alle waarschijnlijkheid stijgt de basispremie in de zorg in 2015. De oorzaak van de stijging komt doordat werkgevers te veel hebben meebetaald aan de zorgpremie en daarvoor wettelijk moeten worden gecompenseerd. Ook het overhevelen van zorgtaken naar de gemeenten speelt een rol.
De premiedifferentiatie is niet van toepassing op eigenrisicodragers. Zij dragen het risico van de uitkeringen immers al zelf. Ook eigenrisicodragers moeten echter in de periode vanaf 2014 tot 2016 de gedifferentieerde WGA-flex-premie betalen.
Wanneer een werknemer meent recht te hebben op doorbetaling van het loon bij ziekte en een vordering bij de rechter instelt, dient deze vordering vergezeld te gaan van een deskundige verklaring. De deskundige wordt benoemd door het UWV en zal vaak een arts maar soms ook een arbeidsdeskundige zijn. Wat nu als de werkwerknemer in zijn loonprocedure een verklaring of een uitdraai van zijn medisch dossier van de huisarts overlegt, waaruit zijn arbeidsongeschiktheid is af te leiden? Rechters kunnen hier wisselend over oordelen.
Werkgevers die eigenrisicodrager (ERD) zijn voor de Ziektewet krijgen hun bankgarantie van Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV) terug. Deze bankgarantie is namelijk sinds 1 juli 2014 niet meer nodig.
Het percentage ziekteverzuim in de eerste helft van dit jaar is met 3,8 even hoog als vorig jaar. De gemiddelde verzuimduur nam toe van 24 dagen in 2013 naar 26 dagen nu. Opmerkelijk is de toename van het stressgerelateerde verzuim. 10 procent van de verzuimdagen heeft te maken met stress. Dit is 8 keer meer dan in 2009. Dit blijkt uit cijfers van ArboNed die gebaseerd zijn op gegevens van 1,1 miljoen werknemers.
Door de economische crisis gaan relatief minder langdurig zieken weer aan het werk. Dit effect is het sterkst bij de vangnetters. Relatief meer langdurig zieken vragen een WIA-uitkering aan. De kans op een WIA-uitkering is echter niet toegenomen. Het UWV vervult de poortwachtersfunctie net zo als voor de crisis. Dit blijkt uit het UWV Kennisverslag 2014-2.
Na een ramp ontwikkelt een deel van de getroffenen ernstige posttraumatische stressklachten. Anderhalf jaar later hangen deze klachten opmerkelijk genoeg sterker samen met werkstress, dan met de traumatische ervaringen tijdens de ramp.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.