Een werknemer mag erop vertrouwen dat, als tijdens een eerdere ziekteperiode en eerste maanden van huidige ziekteperiode 100 procent van het loon aan hem was doorbetaald, dat tijdens het vervolg van de huidige ziekteperiode ook 100 procent van het salaris wordt doorbetaald.
Wanneer een werknemer zich ziek meldt, is het voor werkgevers van groot belang dat wordt vastgesteld of de werknemer daadwerkelijk ziek is. Zeker wanneer sprake is van een arbeidsconflict. Om te bepalen of een werknemer ziek is, wordt vaak gebruik gemaakt van een deskundigenoordeel van het UWV.
Ruim 10 procent van alle uitgaven door de Nederlandse overheid was in 2013 bestemd voor het opvangen van zieke of arbeidsongeschikte werknemers. Dat is het hoogst binnen de Europese Unie. Dit meldt Nu.nl op basis van cijfers uit 2013 en 2014 van statistiekbureau Eurostat.
Sinds 1 januari 2014 is het eigenrisicodragerschap (ERD) WGA alleen voor werknemers in vast dienstverband mogelijk. Aanvankelijk zou dit vanaf 2016 ook gelden voor werknemers met een tijdelijk dienstverband. Die mogelijkheid is echter verschoven naar 2017. Reden is dat verzekeraars meer tijd nodig hebben zich op de invoering te kunnen voorbereiden.
De griepgolf heeft ervoor gezorgd dat het ziekteverzuimpercentage in Nederland in het eerste kwartaal van 2015 uitgekomen is op 4,4 procent. Een jaar eerder was dit nog 4 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Bijna de helft van de 818.000 Nederlandse arbeidsongeschikten kampt met psychische problemen. Het overgrote deel daarvan is arbeidsongeschikt geraakt vanwege psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dit staat in het jaarverslag van de Inspectie SZW.
Met de publicatie van een wetsvoorstel over een aantal minimumeisen voor de arbodienstverlening door de bedrijfsarts, wil minister Asscher van SZW de onafhankelijke positie versterken.
Om het aantrekkelijker voor werkgevers te maken om mensen weer in dienst te nemen wil de Tweede Kamer de verplichting om bij ziekte twee jaar loon door te betalen tegen het licht houden. Vandaag debatteert de Kamer hierover met minister Asscher.
De Belastingdienst meldt werkgevers per brief dat bij het vaststellen van de gedifferentieerde premies voor de Werkhervattingskas (Whk) 2015 de dienst als uitgangspunt een verkeerd premieloon over 2013 gebruikt. Uit de brief blijkt dat bij het vaststellen van het premieloon de loonsom van oktober 2013 of de 10de of 11de vierwekenperiode van 2013 niet is meegenomen. Hierdoor is de gebruikte loonsom te laag geweest, waardoor een werkgever ten onrechte ingedeeld kan zijn als kleine of middelgrote werkgever.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft het Centraal Planbureau (CPB) gevraagd om een raming te maken van het verkorten van de loondoorbetaling bij ziekte van twee naar één jaar.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling