De Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) biedt onvoldoende compensatie voor het inkomensverlies na arbeidsongevallen en beroepsziekten. Dit stellen volgens de Volkskrant wetenschappers verbonden aan de Universiteit Maastricht in een onderzoeksrapport.
De afgelopen twee jaar hebben werkgevers zich voor arbeidsongeschiktheid massaal bij het goedkopere publieke alternatief van uitkeringsinstantie UWV laten verzekeren. Door een ingreep van minister Asscher van SZW wordt het prijsverschil tussen het UWV en particuliere verzekeraars vanaf 2017 echter veel kleiner. De voorspelling van het UWV is dan ook dat de verzekeringsmarkt voor arbeidsongeschiktheid in rustiger vaarwater komt zo meldt het Financieele Dagblad.
Bij een overname worden sociale zekerheidsaspecten niet altijd meegenomen. Dat is jammer omdat daarmee onnodige risico’s worden genomen.
Sinds de invoering van de Wet Bezava ofwel ‘Modernisering ZW’ is de Sociale Zekerheid complexer geworden. De onlangs in werking getreden WWZ doet daar nog een schep bovenop. Door de complexere wet- en regelgeving is ook letselschadeverhaal ingewikkelder geworden. Zo ingewikkeld dat men zich kan afvragen of alle schade in de praktijk nog wel verhaald wordt?
In een recente uitspraak van het Hof ’s Hertogenbosch (ECLI:NL:GHSHE:2015:2779) komt het verrichten van nevenactiviteiten tijdens arbeidsongeschiktheid aan de orde. Het Hof overweegt dat het verrichten van nevenactiviteiten niet zonder meer onverenigbaar is met arbeidsongeschiktheid. Of dat wel onverenigbaar is, zal afhankelijk zijn van de aard van de ziekte, van het soort nevenactiviteit en de daarmee gepaard gaande belasting.
Ruim twee op de vijf Nederlandse werknemers heeft zich in 2014 één keer ziek gemeld bij zijn werkgever. Gemiddeld gaat het hierbij om 6,4 verzuimdagen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Een werknemer mag erop vertrouwen dat, als tijdens een eerdere ziekteperiode en eerste maanden van huidige ziekteperiode 100 procent van het loon aan hem was doorbetaald, dat tijdens het vervolg van de huidige ziekteperiode ook 100 procent van het salaris wordt doorbetaald.
Wanneer een werknemer zich ziek meldt, is het voor werkgevers van groot belang dat wordt vastgesteld of de werknemer daadwerkelijk ziek is. Zeker wanneer sprake is van een arbeidsconflict. Om te bepalen of een werknemer ziek is, wordt vaak gebruik gemaakt van een deskundigenoordeel van het UWV.
Ruim 10 procent van alle uitgaven door de Nederlandse overheid was in 2013 bestemd voor het opvangen van zieke of arbeidsongeschikte werknemers. Dat is het hoogst binnen de Europese Unie. Dit meldt Nu.nl op basis van cijfers uit 2013 en 2014 van statistiekbureau Eurostat.
Sinds 1 januari 2014 is het eigenrisicodragerschap (ERD) WGA alleen voor werknemers in vast dienstverband mogelijk. Aanvankelijk zou dit vanaf 2016 ook gelden voor werknemers met een tijdelijk dienstverband. Die mogelijkheid is echter verschoven naar 2017. Reden is dat verzekeraars meer tijd nodig hebben zich op de invoering te kunnen voorbereiden.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling