Mensen die goed slapen en gezond leven, zitten lekker in hun vel, presteren beter en zijn langer vitaal. Waarom zou je dat als werkgever niet stimuleren? De tijd is er rijp voor: bezig zijn met je gezondheid is hip. En dankzij nieuwe technologieën zijn er handige fitheidsarmbanden op de markt die vitaliteit meetbaar maken. Verbind die metingen aan een coachingstraject en een teamprogramma en je medewerkers komen gegarandeerd in beweging.
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat de Staat aansprakelijk is voor de schade die werknemers hebben geleden (als gevolg van de wetgeving zoals deze gold vóór 1 januari 2012), doordat zij bij ontslag na langdurig ziekte te weinig vakantiedagen uitbetaald hebben gekregen.
De duur van de loondoorbetaling bij ziekte is actueler dan ooit nu de politiek kijkt naar het 2e jaar. De achtergrond is dat MKB-werkgevers de verplichtingen in het 2e jaar van loondoorbetaling als te zwaar ervaren. Vanuit HRM is dit een bekend probleem en heeft alles te maken met de zogeheten re-integratie tweede spoor.
De overheid is bezig haar rol in het sociale vangnet te beperken. Het risico van de gevolgen van verzuim belandt hierdoor bij werkgever en werknemer. De eerste moet nieuwe manieren ontwikkelen om grip te houden op de risico’s, de tweede krijgt hierin meer eigen verantwoordelijkheid. Op uitnodiging van HR Strategie deelde een gezelschap van HR-directeuren en -specialisten hierover hun visie en ervaringen aan de hand van een aantal stellingen. ‘Daar is nog veel bewustwording voor nodig.’
De Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) biedt onvoldoende compensatie voor het inkomensverlies na arbeidsongevallen en beroepsziekten. Dit stellen volgens de Volkskrant wetenschappers verbonden aan de Universiteit Maastricht in een onderzoeksrapport.
De afgelopen twee jaar hebben werkgevers zich voor arbeidsongeschiktheid massaal bij het goedkopere publieke alternatief van uitkeringsinstantie UWV laten verzekeren. Door een ingreep van minister Asscher van SZW wordt het prijsverschil tussen het UWV en particuliere verzekeraars vanaf 2017 echter veel kleiner. De voorspelling van het UWV is dan ook dat de verzekeringsmarkt voor arbeidsongeschiktheid in rustiger vaarwater komt zo meldt het Financieele Dagblad.
Bij een overname worden sociale zekerheidsaspecten niet altijd meegenomen. Dat is jammer omdat daarmee onnodige risico’s worden genomen.
Sinds de invoering van de Wet Bezava ofwel ‘Modernisering ZW’ is de Sociale Zekerheid complexer geworden. De onlangs in werking getreden WWZ doet daar nog een schep bovenop. Door de complexere wet- en regelgeving is ook letselschadeverhaal ingewikkelder geworden. Zo ingewikkeld dat men zich kan afvragen of alle schade in de praktijk nog wel verhaald wordt?
In een recente uitspraak van het Hof ’s Hertogenbosch (ECLI:NL:GHSHE:2015:2779) komt het verrichten van nevenactiviteiten tijdens arbeidsongeschiktheid aan de orde. Het Hof overweegt dat het verrichten van nevenactiviteiten niet zonder meer onverenigbaar is met arbeidsongeschiktheid. Of dat wel onverenigbaar is, zal afhankelijk zijn van de aard van de ziekte, van het soort nevenactiviteit en de daarmee gepaard gaande belasting.
Ruim twee op de vijf Nederlandse werknemers heeft zich in 2014 één keer ziek gemeld bij zijn werkgever. Gemiddeld gaat het hierbij om 6,4 verzuimdagen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.