Slechte ventilatie en collega's met kinderen zorgen volgens werkend Nederland voor het grootste risico op het oplopen van een virus of ziekte op de werkvloer. Daarnaast worden ook flexplekken gezien als potentiële virusverspreiders.
U hoeft vanaf 1 januari 2016 nog maar maximaal 13 weken in plaats van 104 weken (twee jaar) het loon door te betalen (70 procent van zijn loon), als een werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt en arbeidsongeschikt is. Dit is geregeld in de nieuwe wet Wet werken na AOW-gerechtigde leeftijd die op 1 januari 2016 van kracht wordt.
Loondoorbetaling bij ziekte moet korter en ook gelden voor zzp’ers. Dat bepleiten Sybrand Buma, CDA-fractieleider en Pieter Heerma, CDA-woordvoerder Sociale Zaken in een ingezonden brief in de Volkskrant.
Het ministerie SZW heeft het kennisdocument Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten versie oktober 2015 gepubliceerd. Deze versie vervangt die van 2 maart 2015. Dit kennisdocument geeft antwoord op veel gestelde vragen over de banenafspraak en quotumregeling.
Een zieke werknemer hoeft niet thuis op de bank te blijven zitten totdat hij weer in staat is om zijn werk (geheel of gedeeltelijk) te hervatten. Natuurlijk mag de zieke werknemer naar buiten en activiteiten verrichten. De vraag is echter waar de grens ligt. Die grens ligt ergens tussen het advies van de bedrijfsarts en het verbod voor de werknemer om zijn genezing te belemmeren of te vertragen. Vervolgens is de vraag wat de juiste sanctie is wanneer de werknemer de grens overschrijdt. In de navolgende zaak heeft de werknemer de grens overschreden en dit is door de werkgever direct gesanctioneerd met ontslag op staande voet. Volgens de kantonrechter is dit terecht.
Minister Lodewijk Asscher wil het makkelijker maken om te blijven werken met kanker. Naast maatregelen als een no risk polis en eventuele proefplaatsingen bij bedrijven onderstreept hij het belang van het gesprek op de werkvloer over werken na kanker. Dit sluit aan bij het pleidooi van Levenmetkanker dat werkgevers en werknemers voortdurend met elkaar in contact en gesprek blijven, om zo de drempel om het werk te hervatten te verlagen.
De Long Alliantie Nederland wil dat werknemers die werken met gevaarlijke stoffen elke twee jaar medisch gekeurd worden om werkgerelateerde gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen. Dat laat de alliantie weten aan het programma De Monitor in het dossier Ziek door mijn werk.
Of het kabinet de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte door werkgevers daadwerkelijk gaat inkorten, daar is men in de Kamer niet helemaal zeker van zo meldt Nu.nl.
In plaats van twee jaar wordt het voor kleine ondernemers mogelijk om hun zieke werknemers een jaar door te betalen. Dat maakte minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bekend.
De coalitie is uit op een politieke uitruil. De PvdA wil een betere bescherming van zzp’ers en de VVD wil de loondoorbetaling van twee jaar bij ziekte van werknemers minder verplichtend. Het kabinet bespreekt de zzp’ers en de loondoorbetaling bij ziekte vandaag in de ministerraad. Bij de coalitieafspraak zijn de werkgevers en werknemers tot nu toe niet betrokken geweest. Vooral de werkgevers zijn tegen. Zo meldt NRC.
Wat doe je als een medewerker niet goed functioneert en welke vormen van verlof zijn er? Wil je je kennis up-to-date houden? Volg deze training en leer in twee ochtenden alle ins en outs over arbeidsrecht in de dagelijkse HR-praktijk.