In 2018 duurde een burnout gemiddeld 242 dagen, inmiddels is dat opgelopen naar 290 dagen. Dat komt onder meer door de coronacrisis, maar volgens Ellen Botman, CEO van Happy Brain® Clinics, ook doordat er nog veel onduidelijk is over effectieve behandeling van burnouts.
Het verzuim in Nederland blijft hoog en het effect van corona op verzuim op de lange termijn is onzeker. Veel werknemers lopen na een jaar corona op hun tenen, de puf is eruit. Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare roepen werkgevers op oog te houden voor werknemers die nu risico lopen om uit te vallen, om zo langdurend verzuim door psychische klachten te voorkomen.
Teleperformance beschikt over een zeer pluriform personeelsbestand, van studenten en herintreders tot mensen die langdurig in dienst zijn. Hoe zorg je voor vitale werknemers als je zoveel verschillende doelgroepen moet bedienen?
Tijdens de tweede golf is er sprake van vaker en langer verzuim door besmetting met het corona-virus. Was tijdens de eerste golf de helft van de door corona gevelde mensen na twee maanden weer volledig aan het werk. Nu in de huidige tweede golf duurt dat bijna drie maanden. Volgens Arbo Unie hebben mentale factoren zoals somberheid en teleurstelling door de vele beperkende corona maatregelen invloed op de veerkracht van mensen, die daardoor minder snel herstellen van hun corona besmetting.
Werknemers die een beroepsziekte oplopen, verzuimen gemiddeld 39 dagen méér dan werknemers die geen beroepsziekte opliepen. De drie werkkenmerken die het meest samenhangen met alle beroepsziekten zijn: ontevredenheid met het werk, hoge taakeisen en herhalende bewegingen. Dit blijkt uit de Arbobalans 2020 van TNO.
Wie een jaar geleden tegen een werkgever buiten de zorg had verteld dat hij zich met vaccinatievraagstukken zou moeten bezig houden, zou voor gek zijn verklaard. Nu komt er bijna dagelijks op de werkgever de vraag af wat hij moet of kan met allerlei informatie en adviezen van de overheid én vragen van werknemers over vaccinatie tegen het coronavirus. Hieronder leiden wij de werkgever door dit woordendoolhof rond vaccinatieperikelen op de werkvloer.
Twintig procent van de Nederlanders vindt het terecht dat werknemers overuren die zij niet vergoed krijgen in geld of tijd, compenseren door zich ziek te melden zonder ziek te zijn. Dit blijkt uit onderzoek van XpertHR, een juridische HR-kennispartner, onder 1154 Nederlanders die 32 uur of meer in loondienst zijn.
Het jaar 2020 is inmiddels ten einde, een jaar dat duidelijk anders verliep dan van tevoren werd gedacht. Ook op werkgebied waren er veel onzekerheden en dat blijkt wel uit het google-gedrag van HR-managers. Welke HR-thema's waren het belangrijkst? En, op welke HR-onderwerpen is het meest gegoogeld?
36 Procent van de Nederlanders die momenteel gedeeltelijk of volledig thuis werkt, vindt dat de werkgever de bevoegdheid moet hebben om niet-gevaccineerde collega’s te verbieden naar de werklocatie te komen. Dit blijkt uit onderzoek over het coronavaccin van HR-dienstverlener Visma | Raet onder ruim 1.100 Nederlandse medewerkers die (gedeeltelijk) thuiswerken. Daarnaast laat drie op de tien (29%) weten dat ze zelf niet naar hun werklocatie komen, wanneer er op dat moment niet-gevaccineerde collega’s aanwezig zijn.
Na een piek in september, registreerde Arbo Unie een daling van het aantal ziekmeldingen in oktober en november. Hoewel het in december weer wat toeneemt, blijft het aantal ziekmeldingen in het vierde kwartaal substantieel lager dan normaal in deze tijd van het jaar. Het aantal verzuimdagen neemt relatief minder af, een teken dat de verzuimduur gemiddeld toeneemt. Zo duurt verzuim na corona in één op de vijf gevallen hardnekkig lang.