Met de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans per 1 januari 2020 wordt de regeling van de transitievergoeding aanmerkelijk vereenvoudigd. De vergoeding bedraagt voortaan voor iedere werknemer 1/3de maandsalaris per dienstjaar. De uitzonderingen die golden voor werknemers die korter dan twee jaar of juist langer dan 10 jaar in dienst waren en voor 50-plussers vervallen. Alleen via cao’s blijven uitzonderingen mogelijk. Een uniforme regeling dus.
De samenwerking van werkgevers en werknemers staat al heel wat jaren centraal in mijn loopbaan. In de diverse rollen die ik de afgelopen 10 jaar als HRM’er, loopbaancoach, manager en bedrijfskundig projectmanager heb vervuld, wil ik zaken voor medewerkers goed geregeld hebben. Enerzijds omdat ik zo het beste uit deze geweldige human resources kan halen en anderzijds omdat de randvoorwaarden dan gewoon goed geregeld zijn.
79% van de werkende Nederlanders geeft aan dat ze niet op de hoogte zijn van deze wet of niet weten wat de Wab voor hen gaat betekenen.
Werkgevers betalen in 2020 flink meer óf juist minder voor hun personeel in vergelijking met 2019. Door de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) gaat de werkloosheidspremie op de schop en wordt deze afhankelijk van het soort contract. Dat zorgt voor een compleet nieuwe werkelijkheid.
Per 1 januari 2020 verandert er een aantal regels op het terrein van sociale zekerheid. Hieronder vindt u een overzicht van de wijzigingen in 2020.
Proeftijdontslag kan met onmiddellijke ingang. Ook zijn de opzegverboden niet van toepassing. Maar er kan sprake zijn van schending van goed werkgeverschap. Kun je bijvoorbeeld iemand ontslaan die chronisch ziek is? Of zwanger? En kan iemand voor aanvang van het dienstverband gebruik maken van het proeftijdbeding voor ontslag?
Minister Koolmees heeft, naar aanleiding van diverse vragen, de compensatieregeling transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid aangescherpt. Zo zal het tweede maximum niet in werking treden op 1 april 2020 en zal de compensatie hier dus niet op worden gemaximeerd.
Het kabinet zet in op het vergroten van de arbeidsmarktkansen voor mensen met een beperking, zodat ze makkelijker aan het werk komen én blijven. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat het voor werkgevers simpeler moet worden om mensen met een beperking in dienst te nemen en te houden. Daarom is er 8 miljoen euro beschikbaar voor de pilot generieke werkvoorziening. Werkgevers kunnen via deze pilot een aanvraag indienen voor de aanpassing van één of meerdere werkplekken binnen hun bedrijf.
Heeft u werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? U heeft dan met de regels rond de beëindiging van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te maken. Die regels kenmerken zich door een periode- en ketensysteem.
Het Leger des Heils heeft een eigen re-integratietak. Bedrijven moeten niet alleen uit liefdadigheid de samenwerking zoeken, benadrukken Mirjam van den Hoek en Jaco de Groot: “Het moet wel een winwin-situatie zijn. Je moet er als werkgever zelf ook wat aan hebben.”