Sinds de Wet Arbeidsmarkt in Balans hebben werkgevers meer mogelijkheden om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Ook onder deze nieuwe wet is goede dossieropbouw cruciaal. Steeds weer blijkt echter dat veel werkgevers niet weten hoe zij een goed dossier opbouwen. “Dossieropbouw vraagt in eerste instantie om lef en duidelijkheid.”
In 2018 wees de Hoge Raad een baanbrekend arrest, de Kolom-beschikking. Op basis van die uitspraak is de werkgever onder bijzondere omstandigheden een gedeeltelijke transitievergoeding verschuldigd. Na de Kolom-beschikking kwamen allerlei nieuwe vragen op, zoals de vraag of de werknemer ook recht heeft op een pro rato transitievergoeding als het salaris met minimaal 20% wordt verlaagd, terwijl de arbeidsduur niet met minimaal 20% wordt verlaagd.
Met de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is de maximale keten van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd waarna de werknemer voor onbepaalde tijd in dienst komt, weer flink verruimd naar 36 maanden. Bij de vierde arbeidsovereenkomst op rij of als de werknemer langer dan 36 maanden in dienst is, is de werknemer automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd in dienst. Bij uitzendconstructies heeft de (uitzend)werkgever veel langer flexibiliteit, namelijk 5,5 jaar. Is het mogelijk om na drie arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd ‘over te stappen’ naar een uitzendovereenkomst, om zo de beperking van de ketenregeling te ontwijken?
Seksueel grensoverschrijdend gedrag is een actueel thema. Werkgevers kunnen hiervoor gedragsrichtlijnen maken en een klachtencommissie instellen. Toch gaat het soms mis en kan grensoverschrijdend gedrag leiden tot een einde van het dienstverband. Onlangs oordeelde de rechter dat de gedragingen van de medewerker verwijtbaar waren, maar dat het ontslag op staande voet geen stand hield.
Kiest u voor het vast in dienst nemen van medewerkers of een zo groot mogelijke flexibele schil? En wat zijn de risico's, kosten en kansen hiervan? En wat is er veranderd met de komst van de WAB? Deze vragen staan centraal tijdens de eerste On Topic-middag van HR Academy op 14 april.
In het rapport van de commissie-Borstlap staan vergaande adviezen over de toekomst van de arbeidsmarkt. De opstellers van het rapport zien de adviezen als een geheel. Zowel aan flex als aan vast moet iets worden gedaan. De partijen in de kamer doen echter aan ‘cherrypicking’ zo bleek tijdens een debat over het rapport.
Bagatel-delicten zijn gedragingen in de arbeidsrelatie die zijn te betitelen als diefstal, fraude of verduistering en die naar hun aard dus ernstig zijn maar in omvang en ernst gering. Door de jaren heen zijn er veel gerechtelijke uitspraken gepubliceerd over werknemers die op staande voet werden ontslagen voor dergelijke delicten: plakje kaas, blikje Redbull of tonic, twee flessen motorolie, cashew-noten, verduisteren toiletmunt, stukje appeltaart, donut of zakje chips.
De inkt van het rapport van de commissie Borstlap over de toekomst van de arbeidsmarkt was nog niet droog of allerlei belangengroepen in de polder vielen over elkaar heen met hun kritiek daarop. In deze blog doen wij dat anders. Een opsomming van wat enkele ideeën van de commissie Borstlap zouden kunnen betekenen voor werkgevers áls het kabinet die zou overnemen.
Door de invoering van de WAB sinds 1 januari betaalt u als werkgever een hogere WW-premie voor medewerkers met een contract voor bepaalde tijd. Voor contracten voor onbepaalde tijd is de WW-premie juist lager. Om in aanmerking te komen voor die lagere premie moet voldaan worden aan het schriftelijkheidsvereiste bij de overgang van contracten van bepaalde tijd in onbepaalde tijd. Is een e-mailbevestiging van de werknemer daarvoor voldoende?
Er moet drastisch en snel ingegrepen worden in de arbeidsmarkt. Juist nu het goed gaat. Dat is de conclusie van de commissie-Borstlap. Adviezen zijn onder meer geen payroll-constructies meer op te tuigen, mogelijkheden voor deeltijdontslag uit te breiden en ontslag makkelijker te maken.