In verband met de tijdsdruk heeft de Eerste Kamercommissie de regering gevraagd het wetsvoorstel WWZ een jaar later in werking te laten treden. De regering wil de wijzigingen echter per 1 juli aanstaande in laten gaan. Wel gaf Asscher aan een reparatiewet met enkele verduidelijkingen en aanpassingen bij de Tweede Kamer in te dienen.
Werkgevers hebben geen flauw benul welke enorme gevolgen de wijzigingen in de Wet werk en zekerheid voor hen heeft. Boetes, kennisverlies en juridische kosten hangen ondernemers massaal boven het hoofd. Dit voorziet Roeland Hartman, partner en advocaat arbeidsrecht bij Legal experience.
De Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft besloten om voorrang te geven aan drie wetsvoorstellen zodat de Eerste Kamer deze nog voor het zomerreces op 1 juli 2014 kan behandelen: de Wet Werk en Zekerheid, de Invoeringswet Participatiewet en de Wet Werk en Bijstand.
Binnen de Wet werk en zekerheid blijft de vaststellingsovereenkomst (ook wel ‘ontslag met wederzijds goedvinden’ genoemd) gehandhaafd. Er wordt echter aanvullend een 'bedenktijd' ingevoerd van twee weken. Het recht op bedenktijd van twee weken gaat per 1 juli 2015 in.
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met de Participatiewet. Na een twee dagen durend debat stemden de fracties van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP , CDA en Bontes voor de wet van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) die tot doel heeft mensen met een beperking veel meer kansen te bieden op de arbeidsmarkt. Het kabinet heeft hierover afspraken gemaakt met de sociale partners.
De duur van de WGA-loongerelateerde uitkering is gelijk aan die van de WW. Ook in het wetsvoorstel Werk en Zekerheid is beschreven dat de WGA de nieuwe WW-duur volgt. Dat betekent dat de maximale duur van een loongerelateerde WGA-uitkering wordt verkort van 38 tot 24 maanden.