De Eerste Kamer heeft dinsdag 1 juli de Invoeringswet Participatiewet en de Wet maatregelen Wet werk en bijstand en enkele andere wetten aanvaard.
De recent aangenomen Wet werk en zekerheid heeft belangrijke gevolgen voor het arbeidsrecht en de uitvoering daarvan door bedrijven vanaf 1 januari 2015. Drie vierde van de MKB-bedrijven in Nederland is echter niet of slechts gedeeltelijk op de hoogte van wat er precies verandert.
Heel werkgevend Nederland stond in de startblokken: op 1 juli 2014 zou het eerste gedeelte van de Wet Werk en Zekerheid van kracht worden. Uiteindelijk heeft de Eerste Kamer daar een stokje voor gestoken, althans heeft de Kamer de Minister ervan weten te overtuigen dat een latere invoeringsdatum noodzakelijk was. De nieuwe datum is 1 januari 2015. Veel werkgevers zullen opgelucht ademhalen, anderen zullen ‘balen’ gezien alle moeite die zij zich hebben gedaan om de deadline te halen (al is dat natuurlijk niet voor niets geweest, zij zijn er immers ‘klaar’ voor). Wat staat er ook al weer te gebeuren per 1 januari 2015?
Twaalf patiëntenorganisaties hebben de Arbeidsparticipatietool gelanceerd: een site en een app die de arbeidspositie van mensen met een (chronische) aandoening versterkt. Volgens de patiëntenorganisaties is dit hard nodig. Niet meer dan 30 procent van de mensen met een aandoening heeft een betaalde baan.
De Wet werk en zekerheid is op 10 juni aangenomen door de Eerste Kamer. Behalve de coalitiepartijen VVD en PvdA stemden ook CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP voor.
De Wet werk en zekerheid wordt zoals het er naar uitziet op 3 juni in de Eerste Kamer behandeld. Als de wet wordt aangenomen - waar het wel naar uit ziet - dan betekent dit dat al per 1 juli aanstaande de eerste wijzigingen ingevoerd gaan worden. Het is wel aardig in dit verband te wijzen op een paar aandachtspunten.
Werkgevers werken momenteel aan meerdere wervingsstrategieën om de meest talentvolle Wajongers te werven, maar ook alternatieve strategieën van outsourcing en ‘herdefiniëren van eigen werknemers’ worden overwogen. Het streven om 125.000 (extra) banen te creëren voor jonggehandicapten door Nederlandse werkgevers samen met de overheid is echter niet realistisch. Maximaal 64.000 Wajongers zijn geschikt en bereid om te werken. Dit blijkt uit het rapport ‘War for Wajong’ van Intelligence Group.
De lidstaten van de Europese Unie hebben ingestemd met de handhavingsrichtlijn bij het detacheren van werknemers. Vorige maand, 16 april, stemde het Europees Parlement al in met de handhavingsrichtlijn, die nu officieel is bekrachtigd door de lidstaten van de EU. De lidstaten hebben twee jaar de tijd om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten.
Op 13 mei j.l. heeft de Eerste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangekondigd een tweede schriftelijke ronde te willen houden over het wetsvoorstel Wet werk en zekerheid.
In de Memorie van Antwoord van 1 mei 2014 kondigt de regering op een aantal punten reparatiewetgeving aan. Het gaat om de volgende punten: