De ontslagbescherming van vaste werknemers in Nederland is relatief hoog in vergelijking met andere EU-15 landen, vooral individueel ontslag. De bescherming van tijdelijke werknemers is in Nederland juist relatief laag zo blijkt uit het rapport ‘Dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt’ van TNO en CBS.
Meer dan de helft van de Nederlandse HR-managers geeft aan uitzendkrachten te blijven inzetten voor tijdelijke vervanging van vaste medewerkers. Andere situaties waarvoor HR-managers uitzendkrachten blijven inzetten, zijn project management, operationele ondersteuning, bij wijze van proefperiode en change management. 7 Procent geeft aan niet met uitzendkrachten te werken en nog eens 7 procent geeft aan nog geen idee te hebben of zij uitzendkrachten inzetten na de inwerkingtreding van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid
Onder het huidige recht heeft een werkgever relatief snel duidelijkheid over de rechtsgeldigheid van een ontslag. Door invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) verandert dit. Hoger beroep en cassatie wordt in beginsel mogelijk.
Over een aantal zaken aangaande de aanzegplicht bestaat bij velen nog enige onduidelijkheid. De feiten en fabels op een rij en enkele eerste uitspraken.
Vanaf 1 juli 2015 is de werkgever wettelijk verplicht de werknemer scholing aan te bieden. Het gaat er om dat de werkgever de werknemer in staat moet stellen scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van zijn functie en, voor zover dat redelijkerwijs van hem kan worden verlangd, voor het voortzetten van de arbeidsovereenkomst indien de functie van de werknemer komt te vervallen of hij niet langer in staat is deze te vervullen.
De zogenoemde lagere regelgeving bij de Wet werk en zekerheid op het terrein van het ontslagrecht is gepubliceerd. Het gaat om twee ministeriële regelingen, de Ontslagregeling en de UWV procedureregeling, en twee algemene maatregelen van bestuur over de transitievergoeding.
De overheid is bezig met het ontslaan van uitzendkrachten waarvan het contract afloopt vóór 1 juli, de ingangsdatum van de flexpijler van de Wet werk en zekerheid (Wwz). Hiermee handelt de wetgever niet in de geest van de wet.
Het aantal gehandicapte jongeren dat voor garantiebanen is aangemeld is zo laag dat een belangrijk onderdeel van de nieuwe Participatiewet dreigt te mislukken. Dit meldt NRC.
Als gevolg van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) schrapt UWV enkele honderden banen op de afdeling handhaving. De invoering van de nieuwe wet zorgt er namelijk voor dat bepaalde werkzaamheden worden geautomatiseerd zo meldt De Telegraaf.
Het contract van uitzendkrachten bij Nationale-Nederlanden wordt niet verlengd. Dit om te voorkomen dat ze een vaste baan krijgen zo laten zij aan de Volkskrant weten.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling