Het arbeidsrecht is en blijft volop in beweging. Per 1 juli 2016 vindt een aantal arbeidsrechtelijke wijzigingen plaats. Om het u gemakkelijk te maken, heeft BDO Legal de meest relevante wijzigingen op een rijtje gezet.
Gemeenten zijn tot nu toe zeer terughoudend in het aanbieden van beschut werk in het kader van de Participatiewet aan mensen die vanwege hun arbeidsbeperking niet in staat zijn om te functioneren in een reguliere werkomgeving. Uit een rapport van de Inspectie SZW blijkt dat de opgave van 115 ingevulde beschut werkplekken ver af staat van de geraamde 3200 voor het einde van dit jaar, waar gemeenten de financiële middelen voor ontvangen.
Twee van de drie ontslagaanvragen op persoonlijke gronden wijst de rechter af. Dat blijkt uit onderzoek van arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen zo meldt BNR Nieuwsradio.
Nieuwe arbeidsregelgeving, zoals de transitie van de VAR naar de Wet DBA modelovereenkomsten, zorgt voor veel verwarring. Dat blijkt uit onderzoek van HR-bureau Tentoo onder 1048 mensen. Bijna de helft van de ondervraagden kent het woord ‘modelovereenkomst’ niet en twee derde weet niet wat het begrip inhoudt.
Ook al maken bedrijven na een faillissement een doorstart, een groot deel van het personeel komt vaak op straat te staan. De PvdA wil dat dit verandert en heeft een wetsvoorstel ingediend waarin werknemers medezeggenschap krijgen. Het wetsvoorstel is door de Tweede Kamer aangenomen.
Cateraar en gastvrijheidsdienstverlener Hutten heeft als één van de eerste ondernemingen in Nederland een HR-adviseur inclusiviteit aangesteld. Jos van Delft is de HR-adviseur inclusiviteit die het project gaat leiden. Van Delft is afkomstig van re-integratiebedrijf USG Restart en brengt veel kennis en expertise met zich mee op het gebied van inclusief ondernemen.
Voor het eerst is er een cao-akkoord met daarin de met minister Asscher afgesproken uitzonderingen voor seizoensarbeid. Het gaat om de cao Open Teelten. Tijdelijke oogst- en productiemedewerkers kunnen door de gewijzigde afspraken op de Wet werk en zekerheid vaker op hetzelfde bedrijf aan de slag, zonder dat dit leidt tot een vast arbeidscontract zo meldt Nu.nl.
De nieuwe verplichte transitievergoeding, zoals deze in de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) door minister Asscher is ingevoerd, zorgt voor meer faillissementen dan nodig. Ondernemingen bij wie het water aan de lippen staat kunnen alleen tegen zeer hoge kosten mensen ontslaan om zo meer financiële armslag te krijgen. Doen ze dat niet dan is faillissement het gevolg. Dit stelt Turnaround Management Association Nederland (TMA Nederland). De beroepsgroep bepleit de herinvoering van een rechtelijke toets die goedkoper ontslaan mogelijk moet maken.
Werkgevers hebben sinds de invoering van de Participatiewet 2015 nog steeds moeite om mensen met een arbeidsbeperking of grote afstand tot de arbeidsmarkt in het arbeidsproces op te nemen. ChainWorks noemt dit ook wel 'inclusief ondernemen'. Vragen waar veel werkgevers mee zitten zijn o.a. wat zijn de regels rondom het aannemen van iemand met een arbeidsbeperking? Wat zijn de risico’s? Hoe kun je draagvlak creëren voor inclusief ondernemen?
De curatoren van een failliet bedrijf hoeven geen advies aan de ondernemingsraad te vragen voor zij tot een doorstart besluiten. Dat heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam bepaald in een zaak die de OR van DA had aangespannen tegen de curatoren van de drogisterijgroep zo meldt Nu.nl