Logo
  • Nieuws
  • 30 maart 2017
  • Bron: Intelligence Group

Vacatureteksten sluiten slecht aan bij doelgroep

De mate waarin vacatureteksten doelgroepgericht zijn geschreven in Nederland is erg laag. In het overgrote deel van de vacatureteksten mist het aanbod voor de potentiële kandidaat of zijn er algemene arbeidsvoorwaarden genoemd die niet interessant zijn voor de te werven doelgroep.

Beeld Vacatureteksten sluiten slecht aan bij doelgroep

Met deze vacatures wordt de doelgroep onvoldoende bereikt en hiermee lopen de wervingsproblemen voor zowel intermediairs als directe werkgevers op. Dit blijkt uit 172.170 geanalyseerde vacatures in februari 2017  van Intelligence Group op basis van scores uit de VacatureVerbeteraar en Jobdigger.

Meest benoemde arbeidsvoorwaarden

Kijkend naar de aangeboden arbeidsvoorwaarden zijn deze ook mager omschreven in de wervingsteksten. In slechts 33% van alle vacatures zijn er 1 of meer arbeidsvoorwaarden benoemd in de tekst. Salaris, nog te vaak vaag omschreven als marktconform, vormt met reiskostenvergoeding en flexibiliteit van werktijden de top 3 van benoemde voorwaarden.

"Hoewel de wervingsspecialisten het erover eens zijn dat de gemiddelde vacaturetekst ronduit slecht is en dat dit contraproductief werkt in het aantrekken van het gewenst talent, moet het water echt tot aan de lippen staan wil er geïnvesteerd worden in betere teksten,” aldus Ellen van Dieren van Intelligence Group. “Daar ligt een enorme kans voor werkgevers om beter te werven en meer succes te hebben in een schaarse markt. Je kunt als werkgever pas echt over een krappe arbeidsmarkt spreken als de vacatureteksten aan de ondergrens van fatsoen voldoen.”

Producttips