Is een Chief Diversity Officer de beste manier om diversiteit te bereiken? Bij organisaties als Rabobank en KPN is men erg te spreken over de ervaringen die er tot op heden mee zijn opgedaan.
85 procent van de Nederlandse managers vindt innoveren van levensbelang voor het voortbestaan van hun organisatie. Maar innovatie gaat niet zonder slag of stoot. Een uitdaging is de innovatiemoeheid van medewerkers, waar een derde van de Nederlandse organisaties mee te kampen heeft. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Peilstok van de Nederlandse innovatie’ dat is uitgevoerd in opdracht van ilionx en QNH Consulting.
‘We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk’. Deze leus van transitiedeskundige Jan Rotmans lijkt gezien de enorme technologische revolutie die woedt steeds meer waarheid te worden.
Een organisatieverandering doorvoeren staat niet los van persoonlijke ontwikkeling van de mensen die het betreft. Klinkt volstrekt logisch, maar in de praktijk worden de medewerkers van een organisatie nog wel eens vergeten tijdens een transitieproces...
Doorgaans roept het woord robot een negatief gevoel op bij werknemers op het moment dat aangekondigd wordt dat de organisatie ermee gaat werken. Dit is te verklaren doordat robots in het verleden werktaken hebben overgenomen en dit mensen hun baan heeft gekost. Hoe bereid je medewerkers in positieve zin voor op de komst van een gerobotiseerd proces in de organisatie?
Nu is hét moment om de arbeidsmarkt opnieuw in te richten. De sterke economie maakt het mogelijk om vraag en aanbod van werk beter op elkaar te laten aansluiten, problemen rond arbeid op te lossen, werkenden een beter perspectief te bieden en hen beter toe te rusten op grote veranderingen op het vlak van werk. Dat stelt algemeen directeur van AWVN, Harry van de Kraats bij de presentatie van een pakket arbeidsmarktmaatregelen tijdens het jaarcongres van de werkgeversvereniging.
Elke organisatie is bezig met verandering. Het eenvoudigweg blijven uitvoeren van de core-business is namelijk niet meer van deze tijd, die gedachte is ondertussen wel neergedaald in organisaties. Veranderen plan je echter niet, dat ontstaat. Het blijkt dat organisaties die gemakkelijk veranderingen ondergaan, zich hier niet op voorbereiden maar constant innoveren. Medewerkers krijgen de vrijheid en ruimte om te ontdekken hoe het werk beter kan worden ingericht en de organisatie beter kan inspelen op de toekomst.
Ondanks alle aandacht die Agile werken krijgt binnen organisaties, blijkt uit onderzoek dat managers nog altijd worstelen met het verankeren ervan. Ook heeft het merendeel van organisaties nog flinke stappen te zetten in hun Agile volwassenheid. Wat zijn belangrijke succesfactoren voor een geslaagde Agile transformatie?
Continue verandering, dat is een beweging die de meeste organisaties momenteel bindt. De laatste jaren zien we daarin een ongekende dynamiek waarin woorden als disruptie, innovatie en holocratie makkelijk worden gebruikt. Ouderwetse benaderingen als de HR-cyclus, functiebeschrijvingen en top down management passen daar vanzelfsprekend niet meer bij. Maar de werkelijkheid is natuurlijk complex en weerbarstig en het implementeren van nieuw gedachtengoed is wat anders dan er over vertellen.
Nederland blijkt volwassener in het werken met Agile dan andere Europese landen. Dit blijkt uit Europees onderzoek, uitgevoerd door Agile transformatie specialist Wemanity, onder 140 mensen uit een Agile community.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling