De verschuiving naar digitale bedrijfsmodellen vereist verandering van de kernprocessen van organisaties en de grootste hindernis daarbij zijn mensen – niet de technologie of financiële beperkingen. Hoe kunt u hier vanuit HR adequaat op inspelen? Drie aanbevelingen om u op weg te helpen.
Hoeveel verandering een mens aan kan is sterk persoonsgebonden. Toch is het niet aan te raden om vaker dan één keer per jaar een organisatieverandering te laten plaatsvinden. Waar moet u op letten wanneer u toch met organisatieverandering te maken krijgt?
Agile werken krijgt ook bij het OM vorm. Met de veranderstrategie 'OM 2020' investeert de dienst in een grotere wendbaarheid. Dit moet zowel de service aan de samenleving verbeteren, als het vermogen om in te spelen op de actualiteit en de veranderlijke politieke agenda.
Het grootste probleem van veel organisaties is dat hun businessplannen niet slagen. Organisaties waarbij de plannen wel slagen maken allen duidelijk onderscheid tussen de dagelijkse processen en veranderprocessen.
In de waan van de dag zullen sommige CEO’s en managers niet merken hoe het ervoor staat met de medewerkers. Maar plotseling, als er zoveel ingehouden wordt en de werkdruk torenhoog is, zullen ze het merken als een vulkaan die tot uitbarsting komt. Hoe kun je dit voor zijn? Gewoon elkaar kennen en daardoor talenten op waarde schatten en teamspirit creëren.
Wat zijn de verschillende fasen in de ontwikkeling van een bedrijf? Hoe kun je een onderneming continueren door te vernieuwen? Welke uitdagingen brengt dit mee voor het leiderschap?
Wendbaarheid, flexibiliteit en dynamiek zijn hip en noodzakelijk, maar hoe voorkom je dat de hele organisatie op drift raakt? Al die beweging is heel aardig en de boze buitenwereld kan wel heel hard roepen dat het allemaal moet, maar onbesuisde verandering geeft vooral onduidelijkheid en onzekerheid en leidt eerder tot stilstand dan tot vooruitgang.
Voor elke organisatie, zowel publiek als privaat, is innovatie essentieel. Maar om de creatieve potentie van de organisatie echt te benutten, is een innovatieve cultuur nodig. Hier kan HR op een beslissende manier aan bijdragen. En daarmee is het een pijler voor baanbrekende innovaties.
Blijven vernieuwen is cruciaal voor het voortbestaan van veel organisaties in het MKB. Van de ondervraagde mkb-professionals geeft 62 procent aan dat hun organisatie, zonder succesvolle innovaties, over tien jaar niet meer bestaat. Innovatie is met name belangrijk om te blijven voldoen aan de klantvraag (30 procent) en onderscheidend vermogen te creëren ten opzichte van de concurrentie (29 procent). Daarnaast vindt 53 procent van de mkb’ers dat initiatieven omtrent innovatie snel geadopteerd worden door medewerkers.
Het Model Innovatie- en OrganisatieStructuur, het MIOS, omvat twaalf functies. Als die in een organisatie allemaal vervuld worden, en goed vervuld natuurlijk, blijft de organisatie levensvatbaar. De theoretische redenering die hieraan ten grondslag ligt houdt al ruim 40 jaar stand. Dat betekent dat er geen wezenlijk andere bijdragen, of logisch gezien echt andere functies, nodig zijn naast de volgende twaalf:
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling